Ekvador je potres močno prizadel. Poleg več kot 600 mrtvih in 16.000 ranjenih prebivalce pesti tudi ogromna gmotna škoda. Foto: Reuters
Ekvador je potres močno prizadel. Poleg več kot 600 mrtvih in 16.000 ranjenih prebivalce pesti tudi ogromna gmotna škoda. Foto: Reuters

Izpod poškodovanih in porušenih stavb je bilo rešenih 113 ljudi, pogrešanih pa je po poročanju Reutersa 58 ljudi, po poročanju BBC-ja pa 130. Predsednik Rafael Correa je ob tem pohvalil 27 držav, ki so v Ekvador poslale svoje reševalne ekipe. Pomoč so ponudile tudi številne humanitarne organizacije.

Tla so se po potresu še nekajkrat močno zatresla, zaznali pa so več kot 700 popotresnih sunkov, ki so sicer povzročili trenutno paniko, ne pa tudi veliko dodatno škodo. Tla naj bi se tresla še nekaj tednov.

Uničenih na tisoče stavb
Potres, ki je bil najhujši v zadnjih 70 letih, je uničil skoraj 7.000 stavb, več kot 25.000 ljudi zato živi v zakloniščih. Na prizadetih območjih je razporejenih okoli 14.000 pripadnikov varnostnih sil, do ropanja pa je prišlo le občasno.

Preživelim na teh območjih hrano, vodo in zdravila zagotavljajo vlada in množica tujih humanitarnih delavcev. Kot je priznal predsednik Correa, so slabe ceste povzročile zamude pri dobavi pomoči nekaterim delom prebivalstva.

Država v krizi
"Država je v krizi," je dejal predsednik. Vlada se spopada s težavno nalogo obnove v času, ko ima ta članica Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) močno znižane prihodke od prodaje nafte. Začasno rešitev pri obnovi država vidi v povišanju nekaterih davkov, prodaji državnega premoženja in morebitnem zadolževanju v tujini. Razprava glede predloga višjih davkov se bo v parlamentu začela v torek.

Predsednik Correa je škodo ocenil na od dve do tri milijarde ameriških dolarjev. Nižji prihodki od nafte zaradi padca cen surove nafte pa so za 16-milijonsko državo že povzročili skoraj ničelno gospodarsko rast in nižja vlaganja.

Združenje zasebnih bank je v soboto sporočilo, da bodo banke članice za tri mesece odložile plačila dolgov in hipotek za stranke na prizadetih območjih, s čimer naj bi pomagale obnovitvenim naporom.