Straussa - Kahna je na IMF spremila njegova žena Anne Sinclair. Foto: EPA
Straussa - Kahna je na IMF spremila njegova žena Anne Sinclair. Foto: EPA
New York
Ko je newyorško sodišče odločilo, da ovrže obtožbe proti Straussu - Kahnu, se je pred sodiščem zbralo kar nekaj nasprotnikov francoskega politika. Foto: EPA

Mednarodni denarni sklad je Strauss-Kahn obiskal teden dni potem, ko je sodnik v New Yorku zaradi pomanjkanja dokazov ovrgel vse obtožbe, ki jih je proti njemu vložila sobarica v newyorškem hotelu Sofitel Nafissatou Diallo, ki je trdila, da jo je Strauss-Kahn posilil.

Straussa - Kahna je spremljala njegova žena Anne Sinclair, ki mu je stala ob strani ves čas, ki ga je zaradi obtožb preživel v New Yorku, predstavniki medijev pa na slovo niso bili povabljeni.

Strauss-Kahn se je opravičil za svoja dejanja
V 15-minutnem govoru se je Strauss-Kahn večkrat opravičil za napako, ki jo je storil in ki ga je stala vodilnega položaja pri tej svetovni denarni ustanovi. Dejal je, da obžaluje, da so njegova dejanja vrgla temno luč na ustanovo, ob tem pa povedal, da mu je "IMF dal najbolj zanimiva leta njegove kariere".

New York Times poroča, da je Strauss-Kahn, ki je bil deležen številnih pohval zaradi krepitve položaja in pomena IMF-a v svetu, dejal, da bi moral sklad igrati še pomembnejšo vlogo kot stabilizacijski vpliv v državah v razvoju.

62-letni Strauss-Kahn, ki je pred obtožbami veljal tudi za najverjetnejšega kandidata francoske socialistične stranke na predsedniških volitvah naslednje leto, je v govoru pohvalil tudi svojo naslednico, nekdanjo francosko finančno ministrico, Christine Lagarde. "Ne bi mogel najti boljše naslednice, pa ne samo zato, ker je Francozinja," je povedal Strauss-Kahn.

Ob slovesu ganjeni tudi uslužbenci
Številni Strauss-Kahnovi nekdanji uslužbenci so povedali, da je bilo njegovo slovo dobro sprejeto. "Na slovo sem se odpravil z muko," je za Le Monde povedal eden od uslužbencev, ki je bil prepričan, da si bo Strauss-Kahn težko pridobil simpatije svojih nekdanjih sodelavcev. "A je zadel čisto pravo noto," je še dodal.

"Razpoloženje je bilo zelo slavnostno in toplo. Bil je odličen direktor in za to se mu moramo pokloniti," je povedal Paulo Nogueira Batista, brazilski predstavnik pri Mednarodnem denarnem skladu. Po govoru so se številni uslužbenci rokovali z nekdanjim nadrejenim in se z njim slikali.

Diallova bo dobila novo službo v Sofitelu
Francoski Le Figaro je poročal, da so iz Sofitela sporočili, da bodo Diallovi ponudili novo službo, po vsej verjetnosti pa bo delo administrativno in ne bo več sobarica. Strauss-Kahnovi odvetniki niso nikoli zanikali, da je imel spolne odnose s sobarico Diallovo, a so ves čas vztrajali, da je bil odnos sporazumen.

Čeprav so Straussa - Kahna oprostili vseh obtožb, ga čaka preiskava v Franciji, kjer je obtožen posilstva, odvetniki sobarice Diallove pa so napovedali še civilno tožbo.