Škandal s sobarico je uničil politično kariero Straussa - Kahna. Foto: Reuters
Škandal s sobarico je uničil politično kariero Straussa - Kahna. Foto: Reuters

Pred letom dni je odjeknila novica, da so v New Yorku aretirali tedanjega prvega moža Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ker ga je sobarica hotela na Manhattnu, kjer je bival, obtožila spolnega nadlegovanja. Tožilstvo je čez nekaj časa obtožbo ovrglo zaradi dvomov o kredibilnosti sobarice.

Natissatou Diallo je pozneje proti Straussu – Kahnu vložila zasebno tožbo, v kateri je zahtevala neznano vsoto denarja. Francoski politik je medtem odstopil z mesta generalnega direktorja IMF-a, njegovi upi o kandidaturi za francoskega predsednika pa so bili pokopani.

"Privolila v spolni odnos"
Strauss-Kahn je tožbo proti Diallovi vložil v ponedeljek in zahteva odškodnino, ker je izgubil službo, zaradi škode njegovemu ugledu in zaradi časa, ki ga je preživel v zaporu. Zahteva tudi odškodnino za stroške, ki jih je imel s plačilom odvetnikov. Strauss-Kahn v svoji tožbi zanika, da je naredil kar koli narobe, in trdi, da je sobarica privolila v spolni odnos. "Gospa Diallo je napačno in zlobno trdila, da jo je gospod Strauss-Kahn spolno napadel, čeprav je vedela, da to ni res," piše v tožbi.

Eden izmed odvetnikov Diallove je dejal, da protitožba, ki je bila vložena na višjem sodišču v Bronxu v New Yorku, "pooseblja do žensk sovražen odnos Straussa - Kahna".

Težavam ne more uiti
Čeprav je tožilstvo v New Yorku opustilo obtožbe proti Straussu - Kahnu, pa se ta nikakor ne more otresti s spolnostjo povezanih škandalov. Med drugim je na dan prišla stara obtožba neke francoske pisateljice o spolnem napadu, marca letos pa so francoske oblasti proti njemu sprožile preiskavo zaradi vpletenosti v mrežo prostitucije in ga uradno obtožile zvodništva.