Meja med omenjenima državama velja za eno najbolj zastraženih in varovanih na svetu, saj je na vsaki strani mreže v vsakem trenutku navzočih več tisoč vojakov. Foto: EPA
Meja med omenjenima državama velja za eno najbolj zastraženih in varovanih na svetu, saj je na vsaki strani mreže v vsakem trenutku navzočih več tisoč vojakov. Foto: EPA

Incident so sprožili severnokorejski mejni vojaki, ki so proti južnokorejski varnostni točki sprožili dva strela, ti pa so jim odgovorili s tremi naboji, je sporočila južnokorejska vojska. O ranjenih ni poročil.

Streljanje se je zgodilo v demilitarizirani coni v bližini mejnega mesta Hvačeon, ki leži okoli 90 kilometrov severovzhodno od prestolnice Seul. Na morju se državi večkrat zapletata v podobne incidente, tokratni streli pa so bili prvi na kopnem po letu 2006.

Odnosi med Korejama, ki sta tehnično še vedno v vojni, saj mirovnega sporazuma po vojni med letoma 1950 in 1953 še nista podpisali, so dosegli dno marca, ko je v potopitvi južnokorejske bojne ladje življenje izgubilo 46 mornarjev. Južna Koreja in ZDA so za tragedijo obtožile Pjongjang, a ta se je krivdi ves čas izmikal.

Seul se pripravlja na vrhunsko srečanje
V zadnjih mesecih je med sosedama zavel toplejši veter, saj je bogatejša Južna Koreja svoji obubožani sosedi poslala obsežne pakete pomoči, konec tedna pa bosta državi družinam, ki jih je vojna pustila na različnih straneh meje, omogočili nova srečanja.

Pereče vprašanje pa še vedno ostaja severnokorejski jedrski program, a Seul opozarja, da se novi krog dvostranskih pogovorov ne bo začel, dokler Severni Korejci ne priznajo svoje vloge v potopu ladje.

Seul se v teh dneh pripravlja na srečanje skupine G20, ki ga bo gostil 11. in 12. novembra.