Minister Maheš Šarma je dejal, da Indija tujkam ne vsiljuje kodeksa oblačenja, opozorila so le svarila. Foto: EPA
Minister Maheš Šarma je dejal, da Indija tujkam ne vsiljuje kodeksa oblačenja, opozorila so le svarila. Foto: EPA

"V brošurah so napotki, kaj je priporočljivo, da počno in česa ne," je razložil indijski minister za turizem Maheš Šarma. "Napotki so zelo priročni, kot recimo to, naj ponoči ne hodijo same ali nosijo kratkih kril, fotografirajo na registrsko tablico vozila, ko potujejo, in jo pošljejo prijateljem."

V brošuri dobrodošlice turistkam razložijo, da so predvsem v manjših vaseh in mestih ljudje še vedno zelo tradicionalni, ko je govor o oblačilih. "Preden obiščete kraje, se pozanimajte o lokalnih navadah in tradiciji, kot tudi o tem, kje so v tem kraju nadzorni organi."

Na ta opozorila se je odzvala direktorica Centra za raziskave Randžana Kumati, ki je njegove besede označila za "sindrom, da je ženska sama kriva", če se ji kaj zgodi, zaradi njenega načina oblačenja ali tega, kje se giblje. Minister je pozneje dejal, da tujkam ne vsiljujejo kodeksa oblačenja, le opozarjajo jih, naj bodo previdne.

Težava so moški
"V Indiji pa so težava moški in fantje. Sovražijo ženske, oni so tisti, ki izvajajo spolno nasilje, posilstva in množična posilstva. Pomembno bi bilo, kako storilce kaznovati za zločine, da bodo nehali zasledovati in preganjati ženske. Zakaj bi katero koli dekle sploh prišlo v Indijo, če pa slovi po tem, da ni varna'".

Indija je po brutalnem množičnem posilstvu dekleta na avtobusu leta 2012, ki je za poškodbami tudi umrla, in še več posilstvih turistk uvedla strožjo zakonodajo za spolne prestopnike in napadalce. Nacionalni statistični urad ugotavlja, da je v Indiji vsak dan posiljenih 92 žensk, večinoma na podeželju, čeprav naj bi bilo to število še višje. Še pogostejše je nadlegovanje na ulicah, ki ga je občutilo kar 79 odstotkov vseh Indijk.