Fotografija, ki jo je naredil sonar, naj bi kazala sledi majhne podmornice. Foto: Reuters
Fotografija, ki jo je naredil sonar, naj bi kazala sledi majhne podmornice. Foto: Reuters

Kot je dejal vrhovni poveljnik švedske vojske Sverker Göranson, ni dvomov, da je majhna podmornica kršila švedske teritorialne vode.

"Lahko izključimo druge razlage. Ugotovljeno je bilo, da je tuja sila pod vodo kršila švedsko ozemlje," je na novinarski konferenci povedal Göranson. A čeprav so senzorji obrambnih sil potrdili vdor podmornice, je Göranson priznal, da niso uspeli ugotoviti, iz katere države izvira.

Na novinarski konferenci sta bila prisotna tudi švedski premier Stefan Löfven in obrambni minister Peter Hultqvist, ki sta vdor v teritorialne vode označila za "zelo resen" in "nesprejemljiv".

"Vsi, ki premišljujejo o nezakonitem vstopu na švedsko ozemlje, naj se zavedajo velikih tveganj. Svojo ozemeljsko celovitost bomo branili z vsemi sredstvi," je zatrdil Löfven.

Največja vojaška iskalna akcija na Švedskem v zadnjih letih se je začela 17. oktobra, ko je vojska prejela poročila o podvodni dejavnosti na območju otokov blizu Stockholma.

Podobne operacije so v času hladne vojne sprožila videnja sovjetskih podmornic. A Rusija je tokrat zanikala vpletenost. V zadnjih mesecih se je sicer okrepila ruska vojaška dejavnost na severu Evrope.