Leta 2013 so se organizacije za varstvo človekovih pravic pritoževale, ker so članice Sveta ZN-a za človekove pravice postale Kitajska, Rusija, Savdska Arabija, Alžirija in Vietnam. Foto: Reuters
Leta 2013 so se organizacije za varstvo človekovih pravic pritoževale, ker so članice Sveta ZN-a za človekove pravice postale Kitajska, Rusija, Savdska Arabija, Alžirija in Vietnam. Foto: Reuters
Zeid Raad Al Husein
Visoki komisar ZN-a za človekove pravice Zeid Raad Al Husein je posebej izpostavil 50 let trajajočo izraelsko okupacijo palestinskih ozemelj. Foto: AP
Nikki Haley
Ameriška veleposlanica je bila kritična do "pristranske" obravnave Izraela v svetu ZN-a. Foto: Reuters

Al Husein je v svojem nastopu ob začetku zasedanja sveta v Ženevi zaradi onemogočanja obiskov strokovnjakov oštel članice sveta, med njimi Venezuelo, Egipt, Nigerijo in Filipine. "Najpresenetljiveje pa je, da Burundi, ki je bil leta 2015 izvoljen v svet, še naprej izvaja ene najhujših kršitev človekovih pravic, ki jih preiskuje ta svet," je dejal visoki komisar.

Kritičen je bil tudi Kitajske, ki je strokovnjake sicer spustila v državo, a jim ni dovolila prostega gibanja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Komisar je opozoril tudi na trpljenje Palestincev in Izraelcev zaradi dolgotrajnega konflikta med stranema. "Če se bo okupacija nadaljevala, se bo zgolj podaljšala izjemna bolečina za oba naroda," je opozoril. Izraelska okupacija palestinskih ozemelj namreč traja že 50 let.

ZDA kritične do opozoril za Izrael
Na zasedanju je prvič nastopila tudi ameriška veleposlanica pri ZN-u Nikki Haley, ki je dejala, da ZDA razmišljajo, kakšno vlogo bodo igrale v Svetu ZN-a za človekove pravice. "ZDA pozorno spremljajo svet in naše sodelovanje v njem. Vidimo nekaj področij za bistveno izboljšanje," je dejala.

Ameriška veleposlanica je bila kritična do "pristranske" obravnave Izraela v tem organu. Dejala je, da je težko sprejeti to, da svet sprejema resolucije proti Izraelu, nihče pa se ne ukvarja z Venezuelo, kjer že mesec dni potekajo množični protesti, več deset ljudi pa je v protestih umrlo. "Težko je sprejeti, da svet ni nikoli razpravljal o resoluciji o Venezueli, je pa marca sprejel pet pristranskih resolucij o eni sami državi, Izraelu. Bistveno je, da se svet loti svoje kronične protiizraelske pristranskosti, če želi biti kredibilen," je še dejala.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Svet ZN-a za človekove pravice označil za "protiizraelski cirkus, ki napada edino demokracijo na Bližnjem vzhodu in ignorira očitne kršitve Irana, Sirije in Severne Koreje", poroča BBC. Izrael je leta 2013 prekinil svoje sodelovanje s Svetom ZN-a, potem ko se je ta organ odločil preiskovati judovske naselbine na Zahodnem bregu, ki so po mednarodnem pravu nezakonite.

Tudi po besedah Nikki Haley svet za človekove pravice ni dovolj kritičen do Irana, "države z zelo slabim stanjem človekovih pravic". V zadnjih mesecih je Svet ZN-a med drugim sprejel resolucije glede stanja človekovih pravic v Severni Koreji, na Haitiju in v Mjanmaru, poroča BBC.