Hillary Clinton je v ponedeljek preiskavo odmislila in samozavestno nastopila pred podporniki v Cincinnatiju v Ohiu, ki velja za eno tistih zveznih držav, ki običajno odloči volitve. Foto: Reuters
Hillary Clinton je v ponedeljek preiskavo odmislila in samozavestno nastopila pred podporniki v Cincinnatiju v Ohiu, ki velja za eno tistih zveznih držav, ki običajno odloči volitve. Foto: Reuters
Demokrati so po petkovem "oktobrskem presenečenju" odprli sezono lova na direktorja FBI-ja Jamesa Comeyja. Foto: Reuters
Trumpove opolzke izjave so bile ena vročih tem tudi na sinočnji noči čarovnic. Foto: Reuters
Še teden dni do volitev v ZDA
Clintonova proti FBI-ju

Demokrati se pri tem nanašajo na medijska poročila, da naj bi Comey pozval proti javnemu obtoževanju Rusije, da se vmešava v ameriške volitve, vključno z domnevnim ruskim vdiranjem v strežnike odbora demokratske stranke.

Comeyjevi pomisleki glede objave podatkov naj bi bili povezani z bližino volitev, še navajajo ameriški mediji.

Izjavo, ki je Comey domnevno ni hotel podpisati, sta 7. oktobra objavila ministrstvo za domovinsko varnost in urad direktorja nacionalne obveščevalne službe. "Ameriška obveščevalna služba je trdno prepričana, da za objavo e-pošte ameriških institucij in vidnejših posameznikov stoji ruska vlada ... Te kraje in razkritja imajo za cilj vmešavanje v volilni proces v ZDA," je navedeno v poročilu.

Comey naj bi se z izjavo strinjal, ni pa se strinjal z njeno objavo tik pred volitvami, trdijo ameriški mediji. Obtožbe, da so ruski hekerji vzeli za tarčo demokrate, da bi tako nagnili volitve v korist republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu, se pojavljajo že več mesecev.

"Oktobrsko presenečenje"
"Nemogoče je gledati na to kot na kar koli drugega kot brezsramna dvojna merila," je dejal Robby Mook, vodja kampanje Hilary Clinton. Mook je ob tem pozval Comeyja, naj "nemudoma pojasni to neskladje in se ravna po istih merilih pri sodelavcih Donalda Trumpa, kot se je pri tistih sodelavcih Hillary Clinton".

Comey je na udaru srditih kritik in napadov demokratov, odkar je v petek, le 11 dni pred predsedniškimi volitvami, ponovno odprl FBI-jevo preiskavo Clintonove zaradi uporabe zasebnega elektronskega strežnika iz časa njenega vodenja State Departmenta. To se je zgodilo, ko so na računalniku osramočenega nekdanjega demokratskega kongresnika Anthonyja Weinerja, zdaj že nekdanjega partnerja Hillaryjine desne roke Hume Abedin, odkrili nov kup e-pošte. Policija Weinerja, nepoboljšljivega skakalca čez plot, preiskuje zaradi pošiljanja spolno eksplicitnih sporočil 15-letnici.

Preiskava tudi po volitvah?
Abedinova je v ponedeljek povedala, da si je pošto včasih poslala naprej na domači računalnik na svoj Yahoojev naslov, da si je pošto tam lažje natisnila kot pa z okornega sistema State Departmenta. Potem je na to menda pozabila. Clintonova je zagotovila, da v tej na novo odkriti e-pošti ni nič obremenilnega, in ponovila, da je bila uporaba zasebnega strežnika napaka. Med novo odkrito pošto naj tako ne bi bilo ničesar, česar FBI ne bi preiskal že poleti, ko je Comey sklenil, da ni nobenih dokazov za kazensko ovadbo zaradi kršenja državnih tajnosti ali česa podobnega. Nova preiskava najverjetneje do volitev 8. novembra sploh ne bo končana.

Ameriški pravnik Alan Dershowitz sklepa, da je Comey republikance obvestil o nadaljevanju preiskave tako blizu volitev, ker je prepričan, da ima Clintonova zmago že v žepu, in je menil, da se lahko brez večje škode zanjo zaščiti pred kongresnimi republikanci.

FBI-ju je pomoč za čim hitrejši konec preiskave zdaj obljubilo tudi pravosodno ministrstvo, zaradi nedavno obelodanjenih opolzkih izjav že odpisani Trump pa si medtem mane roke, saj meni, da ima zdaj možnosti za zmago na volitvah.

Ankete za zdaj temu ne pritrjujejo, večino od predčasno oddanih 23 milijonov glasov pa so oddali demokratski volivci. Med predčasnimi volivci je bil tudi republikanski guverner Ohia, nesojeni predsedniški kandidat John Kasich, ki je na glasovnico vpisal ime senatorja Johna McCaina.

Še teden dni do volitev v ZDA
Clintonova proti FBI-ju