Tadić je povedal, da je v Dubrovnik prišel kot predsednik svoje Demokratske stranke in ne kot predstavnik države. Foto: EPA
Tadić je povedal, da je v Dubrovnik prišel kot predsednik svoje Demokratske stranke in ne kot predstavnik države. Foto: EPA
Hashim Thaci
Thaci je bil eden izmed razpravljavcev na konferenci. Foto: EPA

Tadić se v vlogi srbskega predsednika nikoli ni udeležil mednarodne konference Croatia Summit, ki vsako leto poteka v Dubrovniku.

Hrvaška televizija HRT je njegov prihod zato označila za nepričakovanega in dodala, da je to prvič, da se kakšen visok srbski predstavnik udeležuje tovrstnega regionalnega srečanja na Hrvaškem.

Hrvaški premier Zoran Milanović je povedal, da je Tadića osebno povabil na konferenco kot nekdanjega srbskega predsednika in predsednika velike srbske stranke, ki je tehnično še vedno v vladi.

Na konferenci tudi letos ni bilo uradnih predstavnikov Srbije zaradi udeležbe kosovskih voditeljev.

Tadić se je s Thacijem rokoval ob robu konference, vendar pa se z njim ni srečal na pogovorih, kot so napovedovali hrvaški mediji. Na petkovi otvoritveni razpravi je Thaci ponovil, da je Kosovo pripravljeno graditi prijateljske odnose s Srbijo.

Nekdanji srbski predsednik je pozneje pojasnil, da "slučajnemu rokovanju" ni treba pripisovati velikega pomena. Ob tem je spomnil, da sta se s Thacijem večkrat srečala med pogajanji o statusu Kosova.

Realnost kosovske neodvisnosti
Dvodnevne konference v Dubrovniku se je udeležil tudi pomočnik ameriške državne sekretarke za evropska in evrazijska vprašanja Philip Gordon, ki se v ponedeljek odpravlja v Beograd.

Gordon je Srbijo opozoril, da bo morala sprejeti realnost neodvisnega Kosova, čeprav ga ne bo priznala.

"Ne mi in ne EU ne pričakujemo, da bo v sedanji fazi Srbija priznala Kosovo. Morala pa se bo pomiriti z realnostjo demokratičnega, suverenega, neodvisnega in večetničnega Kosova znotraj sedanjih meja," je dejal.