Kosovo je neodvisnost razglasilo pred štirimi leti. Foto: EPA
Kosovo je neodvisnost razglasilo pred štirimi leti. Foto: EPA

Iz ISG-ja, ki ga sestavlja 25 držav, so sporočili, da bo Kosovo "začelo priprave za organiziran konec nadzorovane neodvisnosti in na zaprtje Mednarodnega civilnega urada, kar naj bi bilo mogoče do konca leta 2012".

Mednarodni civilni predstavnik za Kosovo Peter Feith je povedal, da bo to pomenilo "normalizacijo Kosova kot običajne evropske države". Po besedah Feitha bo Kosovo s tem dobilo "perspektivo približevanja Evropski uniji biti stabilen, zanesljiv partner v regiji in biti sposoben z močnimi institucijami skrbeti za dobro svojih državljanov".

Kosovski premier Hashim Thaci je pozdravil odločitev ISG-ja in dejal, da končanje nadzorovane neodvisnosti pomeni, "da bo Kosovo funkcioniralo kot vsaka druga neodvisna država, z jasno evropsko perspektivo".

86 priznanj neodvisnosti
Pod nekakšno mednarodno upravo je Kosovo vse od Natovega bombardiranja leta 1999. Leta 2008 je Kosovo razglasilo neodvisnost in do zdaj ga je priznalo 86 držav.

Na navzočnost Natovih sil Kfor in misije EU-ja Eulex na Kosovu konec nadzorovane neodvisnosti ne bo vplival.

Mednarodno nadzorovano neodvisnost Kosova oz. neodvisnost, ki naj jo v prehodnem obdobju nadzoruje mednarodna skupnost, natančneje misija EU-ja, je sicer predvidel načrt nekdanjega posebnega odposlanca ZN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija iz leta 2007.

K spoštovanju tega načrta se je Kosovo tudi zavezalo ob razglasitvi neodvisnosti leta 2008, zdaj pa je po presoji ISG-ja izvajanje načrta prešlo v sklepno fazo in torej prihaja čas za končanje nadzorovane neodvisnosti.

ISG je okrcal Srbijo. Med drugim je kritiziral načrt Beograda, da prihajajoče lokalne volitve izvede tudi na večinsko srbskem severu Kosova, ter Srbijo pozval, naj spoštuje svoje mednarodne obveznosti in se ne vmešava v notranje zadeve Kosova. Kot je še poudaril ISG, so načela, ki izhajajo iz Ahtisaarijevega načrta, najboljši model za prihodnost občin na severu Kosova.