Nikolić in Tadić sta si segla v roke in predala posle. Foto: Reuters
Nikolić in Tadić sta si segla v roke in predala posle. Foto: Reuters
Nikolić sprejel Tadićevo ponudbo

"Govorila sva o tem, kako pomembno je, da se izognemo institucionalnemu vakuumu, da primopredaja poteka na najboljši način ter da se institucije vzpostavijo na vseh ravneh – lokalnem, republiškem in predsedniškem," je po srečanju z novoizvoljenim srbskim predsednikom Nikolićem dejal Tadić, ki naj bi predsedniški mandat zamenjal za premierskega, saj ga je njegova Demokratska stranka (DS), potem ko je izrazil pripravljenost prevzeti vodenje vlade, predlagala za svojega kandidata.

Ustoličenje bo 11. junija
Nikolić je presodil, da lahko državljani Srbije z več optimizma zrejo v prihodnost, in dodal, da je bila to prva demokratična primopredaja, ker predsednika Tadića ni zamenjal predsednik druge politične stranke, saj je sam dal odpoved z mesta predsednika nacionalistične Srbske napredne stranke (SNS). Tadiću se je zahvalil, ker je pripravljen na sodelovanje in ker se zaveda, da ni veliko časa in da je treba vlado hitro oblikovati.

Nepričakovana zmaga Tomislava Nikoliča, voditelja Srbske napredne stranke in nekdanjega Miloševičevega človeka, na predsedniških volitvah, je v Srbiji povzročila pravi politični potres. Zaradi nepričakovanega poraza dosedanjega srbskega predsednika Borisa Tadiča pa so se zatresla tudi politična tla v sosednjih državah in Bruslju. Kam se bo obrnila Srbija po njegovi zmagi? Bo nadaljevala pot proti Evropski uniji ali bo Nikoličeva zmaga Srbijo znova potisnila v bolj nacionalistične vode? Odgovore bomo iskali v tokratnem Globusu, ki bo na sporedu 29. maja ob 23.05 na 1. programu RTV Slovenija. Voditelj bo Igor Jurič.

Po sestanku s Tadićem se je Nikolić, ki je v drugem krogu predsedniških volitev 20. maja premagal prav Tadića, sešel še s predsednico srbske skupščine Slavico Djukić Dejanović. Po srečanju sta sporočila, da bo Nikolić prisegel v četrtek in tako uradno začel petletni mandat. V četrtek bosta dve seji parlamenta - na prvi bodo potrdili mandate poslancev novega sklica, na drugi pa bo sam prisegel, je povedal Nikolić. Slovesna inavguracija bo 11. junija.

DS in SPS sklenili dogovor
Nikolić je spomnil, da pogovori o oblikovanju vlade potekajo že od parlamentarnih in prvega kroga predsedniških volitev 6. maja. Kot je dejal, bo sam mandat za sestavo vlade podelil, ko se bo pojavil nekdo, ki ima v skupščini večino. "Če to ne bo v ponedeljek, bom pogovore s predstavniki političnih strank začel od začetka, glede na število osvojenih mandatov," je dodal.

Na parlamentarnih volitvah je največ glasov pobral SNS, a pred drugim krogom predsedniških volitev 20. maja sta dogovor o prihodnjem sodelovanjem v vladi dosegla drugouvrščeni DS in tretjeuvrščeni SPS oz. listi okoli njiju.

"Vlada brez SNS-a bo nelegitimna"
Ločeno so se po Nikolićevih besedah sešli Tadić, vodja Srbske socialistične stranke (SPS) Ivica Dačić in začasni vodja SNS-ja Aleksandar Vučić. Vučić je vodjema DS-ja in SPS-ja sporočil, da bi bila vsaka vlada brez SNS-ja nelegitimna, še posebej po drugem krogu predsedniških volitev. Pred novinarji je po srečanju izjavil, da naj omenjeni stranki oblikujeta vlado, če jima bo uspelo zagotoviti večino v parlamentu. "V tem primeru bomo močna opozicija," je dejal.

Tadić je pred prvimi uradnimi pogovori med DS-jem in koalicijo okoli SPS-ja, ki jo ob socialistih sestavljata še upokojenska stranka (PUPS) in Enotna Srbija (JS), vnovič zavrnil možnost oblikovanja koalicije med DS-jem in SNS-jem. Tadić je povedal, da bodo na pogovorih odločili, kdo bo tretji partner v prihodnji vladni koaliciji. Po njegovih besedah je cilj oblikovati stabilno vlado. Dačić je medtem izrazil prepričanje, da bi bila nova vlada lahko oblikovana v juniju.

Nikolić sprejel Tadićevo ponudbo