Načelnik vrhovnega poveljstva tajske vojske Prajut Čan-O-Ča s sodelavci, ko je na televiziji razglasil, da vojska prevzema oblast. Foto: EPA
Načelnik vrhovnega poveljstva tajske vojske Prajut Čan-O-Ča s sodelavci, ko je na televiziji razglasil, da vojska prevzema oblast. Foto: EPA
Tajska
Aretacija pripadnika provladnih protestnikov oziroma rdečesrajčnikov. Foto: EPA
Državni udar na Tajskem

"Vsi Tajci morajo ostati mirni, vladni uradniki pa morajo svoje delo nadaljevati kot po navadi," je sporočil načelnik generalštaba tajske vojske Prajut Čan-O-Ča, ko je v televizijskem nagovoru oznanil, da je vojska izvedla državni udar in da prevzema nadzor nad državo.

Povedal je, da bo vojska znova zagotovila red in mir ter izvedla politične reforme, zagotovil pa je, da vojaški udar ne bo vplival na odnose z drugimi državami.

Vojska je udar izvedla, potem ko pogajanja več političnih strank, ki so iskale rešitev za izhod iz politične krize, v Bangkoku niso uspela. Ker jim ni uspelo doseči dogovora, je vojska zapečatila vojaški klub, kjer so pogajanja potekala, voditelje strank pa še vedno zadržujejo tam.

Okoli 40 predstavnikov vlade, vladajoče stranke Pheu Thai, opozicijske demokratske stranke, provladnih in protivladnih gibanj, volilne komisije, prav tako pa tudi senatorji, so se zbrali, da bi razpravljali o rešitvi krize. Po približno dveh urah pogovorov je Prajut razglasil udar, s prizorišča pogovorov pa so najvišje politične voditelje prepeljali v bližnjo vojaško bazo, navajajo priče.

Po prevzemu oblasti je vojska po vsej državi razglasila policijsko uro, ki velja od desete ure zvečer do pete ure zjutraj. V tem času nihče ne sme zapustiti svojega domovanja.

Radijske in televizijske oddaje so morale prekiniti oddajanje rednega programa in namesto tega prenašati samo vojaška obvestila, s čimer želi vojska zagotoviti, da bodo "ljudje dobili resnične novice".

Vojska bo razgnala protestnike
Eden od predstavnikov vojske je kmalu po razglasitvi vojaškega udara za agencijo Reuters povedal, da bodo najprej opravili s protestniki, ki se že več mesecev zbirajo na številnih mestih v tajski prestolnici in okrog nje.

"Vojake in vojaška vozila bomo poslali, da bodo protestnikom pomagali zapustiti mesta, kjer so protestirali," je dejal general Tiračai Nakvanit.

Medtem pa so protestniki v Bangkoku sporočili, da kljub vojaškemu udaru ne bodo prenehali protestirati. "Se boste borili ali ne? Ne bomo se umaknili. To smo pričakovali, zato mirno," je protestnikom povedal vodja "rdečesrajčnikov", provladnih protestnikov Džatuporn Prompan.

Gibanje "rdečesrajčnikov" podpira nekdanjega premierja Taksina Šinavatro, ki trenutno prebiva v izgnanstvu.

Vojaški udar se je z uvedbo vojnega stanja nakazal že v torek, sicer pa se je zgodil po več mesecih nemirov na Tajskem. Ti so se začeli lani, ko je tedanja premierka Jingluk Šinavatra razpustila spodnji dom tajskega parlamenta.

Državni udar na Tajskem