Policija je objavila posnetek, na katerem je moški, ki ga iščejo v povezavi s ponedeljkovim napadom. Foto: Reuters
Policija je objavila posnetek, na katerem je moški, ki ga iščejo v povezavi s ponedeljkovim napadom. Foto: Reuters
false
Takšni bombni napadi so v Bangkoku redkost. Gre za napad na turizem in gospodarstvo, menijo oblasti. Foto: EPA
false
"Kdor je nastavil to bombo, je krut in je nameraval ubijati. Nastaviti bombo tam pomeni, da so hoteli ubiti veliko ljudi," je dejal načelnik policije. Foto: Reuters
Kako negotove razmere vplivajo na počitniške odločitve Slovencev
Tajske oblasti objavile posnetek napadalca

Kot poroča BBC, je v ponedeljkovem napadu umrlo najmanj 21 ljudi, medtem ko rt.com poroča o najmanj 22 smrtnih žrtvah. Tamkajšnji mediji poročajo, da je več kot 120 ljudi ranjenih.

Načelnik policije Somjot Pumpumuang je razstrelilno napravo opisal kot "cevno bombo". Bomba, po poročanju portala rt.com je šlo za motocikel bombo, naj bi vsebovala tri kilograme TNT-ja. Bangkok Post pa piše, da je policija približno 30 metrov od kraja eksplozije našla elektronsko vezje, za katero se sumi, da je del razstrelilne naprave.

"Kdor je nastavil to bombo, je krut in je nameraval ubijati. Nastaviti bombo tam pomeni, da so hoteli ubiti veliko ljudi," je dejal. Bomba je eksplodirala ob 19. uri po krajevnem času, ko je bilo v templju in na križišču pred njim veliko ljudi.

Premier krivi protivladno skupino
Premier Prajut Čanoča je dejal, da napadalci še niso bili identificirani, a da policija preiskuje osumljenca, ki so ga posnele nadzorne kamere na templju, ki je sicer turistična znamenitost. Napad je premier pripisal "protivladni skupini na severovzhodu Tajske," poroča rt.com. Na severovzhodu države je središče gibanja rdečih majic, ki nasprotuje hunti, poroča Slovenska tiskovna agencija. Premier je zavrnil uvedbo izrednih razmer.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, takšni napadi v Bangkoku pa so redki. Obrambni minister Pravit Vongsuvan je dejal, da nekaj osumljencev že imajo. "Precej jasneje je, kdo so napadalci, a jih zdaj še ne morem razkriti," je dejal. "Imamo osumljence. Ne gre za veliko ljudi," je še dodal, poroča rt.com.

Tajske oblasti se sicer spoprijemajo z muslimanskimi uporniki na pretežno budističnem jugu, ki pa le redko izvajajo napade zunaj svojega ozemlja. Iz tajske vojske so sporočili, da ponedeljkov napad ne ustreza taktikam omenjenih upornikov.

Še ena eksplozija, tokrat brez ranjenih
Medtem je v mestu odjeknila nova eksplozija. Majhna razstrelilna naprava je bila odvržena z mostu v reko Čao Praja v osrednjem Bangkoku, poroča Reuters. Šlo naj bi za ročno granato, ki naj bi zgrešila tarčo in padla v reko, pri čemer je eksplodirala na gladini. Policija sporoča, da o ranjenih ne poročajo.

Eksplodiralo je pod mostom Taksin v središču mesta, kjer številni trajekti prevažajo turiste. Policija je na kraju dogodka in zbira dokaze. Namestnik policijskega poveljnika v okrožju Klongsan Natakit Sirivongtavan je dejal, da je razstrelilno napravo odvrgel neznanec. "Če ne bi pristala v vodi, bi gotovo povzročila poškodbe," je dejal. Ni še jasno, ali sta obe eksploziji povezani.

Večletno politično nasilje
Tajsko sicer že več let pretresa politično nasilje. Vojaška hunta je oblast v državi prevzela maja lani, ko je odstavila demokratično izvoljeno vlado premierke Jingluk Šinavatra.

Gibanje rdečih majic, ki združuje revne prebivalce podeželja in mest, podpira Jingluk in njenega brata Taksina Šinavatro, ki je bil prav tako premier, zdaj pa živi v izgnanstvu. Taksin Šinavatra ima sicer tudi črnogorsko državljanstvo.

Navedbe premierja o osumljencu namigujejo, da se preiskava napada usmerja proti skupinam, zvestim klanu Šinavatra, in ne proti muslimanskim upornikom z juga države, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kako negotove razmere vplivajo na počitniške odločitve Slovencev
Tajske oblasti objavile posnetek napadalca