Jingluk Šinavatra je odstopila po množičnih protestih. Foto: Reuters
Jingluk Šinavatra je odstopila po množičnih protestih. Foto: Reuters

Tožilstvo očita Jingluk Šinavatra, da je ob nadzoru programa spodbujanja pridelovanja riža zanemarjala svoje obveznosti. Po mnenju protikorupcijskih preiskovalcev je pri projektu neznano kam poniknilo več milijard evrov.

V okviru programa so pridelovalcem riža na podeželju, ki velja za volilno bazo Jingluk, za njihove pridelke plačevali še enkrat več od tržne cene.

Nekdanja premierka je v preteklosti že zavrnila očitke na svoj račun in dejala, da je primer politično motiviran, sama pa je le skušala pomagati revnim kmetom. Pojasnila je, da se bo raje udeležila sojenja, kot da bi z izognitvijo pregonu zbežala v tujino.

Njen starejši brat Taksin Šinavatra, ki je bil prav tako kot Jingluk maja lani strmoglavljen z državnim udarom leta 2006, je namreč pobegnil iz države, da bi se izognil dveletni zaporni kazni zaradi zlorabe pooblastil ob prodaji nepremičnin v Bangkoku.

Januarja je tajski parlament z veliko večino glasoval za retroaktivno prepoved opravljanja funkcije zanjo, zaradi česar Jingluk naslednjih pet let ne sme zasedati političnih funkcij.

Družina Šinavatra ima na Tajskem še vedno velik vpliv in je zaradi populističnih politik v preteklosti še posebej priljubljena pri podeželskem prebivalstvu na severu države, medtem ko je osovražena pri srednjem sloju, ki ji očita koruptivna dejanja.