Zapor v bližini mesta Gazni je približno 120 kilometrov oddaljen od Kabula. Foto: Reuters
Zapor v bližini mesta Gazni je približno 120 kilometrov oddaljen od Kabula. Foto: Reuters

Talibani so zapor, ki je približno 120 kilometrov od Kabula, napadli ob 2.30 po lokalnem času. Kot je povedal namestnik guvernerja province Gazni Mohamed Ali Ahmadi, se je eden izmed napadalcev najprej razstrelil na vhodu v zapor, kar je ostalim napadalcem omogočilo, da so vstopili v zapor. Dodal je še, da so bili zelo dobro organizirani in da so nosili uniforme.

Na pohodu so talibani ubili štiri paznike, še deset pa so jih ranili. Talibani so potrdili, da so bili v napadu ubiti tudi trije napadalci, ranjeni pa so bili štirje zaporniki.

Večina zapornikov naj bi bilo talibanov
Iz zapora je po napadu pobegnilo približno 400 zapornikov, za katere ni znano, kdo so in kam so namenjeni. Večina zapornikov naj bi bilo talibanov, med njimi pa so bili manjši prestopniki ali odvisniki od drog. Ali Ahmadi je dodal še, da ne zanikajo možnosti, da so imeli napadalci pomoč tudi iz zapora.

Talibani so odgovornost za napad prevzeli že tudi uradno. "Osvobodili smo 400 nedolžnih rojakov. Odpeljali smo jih na območje pod nadzorom mudžahidov," je sporočil tiskovni predstavnik talibanov Zabibula Mudžahid.