Taylor vztraja, da ni kriv. Foto: Reuters
Taylor vztraja, da ni kriv. Foto: Reuters
Diamanti
Taylor naj bi v zameno za podporo upornikov v Sierri Leone prejemal "krvave diamante". Foto: EPA

Taylor, za katerega je posebno sodišče Združenih narodov za Sierro Leone v Haagu konec aprila odločilo, da je kriv vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med državljansko vojno v Sierri Leone, je sistem mednarodnega sodišča označil za "orodje Zahoda". Nekdanji predsednik, prvi vodja države, ki ga je obsodilo mednarodno sodišče po sojenju nacistom v Nürembergu po koncu druge svetovne vojne, je dejal, da je Washington njegov primer izrabil za spremembo režima namesto za doseganje pravice.

"Zakaj ni pred sodiščem tudi Bush?"
"Pričam so plačali, jih silili in jim v številnih primerih grozili s sodnim preganjanjem, če niso hotele sodelovati," je Taylor dejal na zaslišanju o izreku kazni. Dodal je, da ZDA in druge sile, vpletene v vojaške akcije v Afriki in na Bližnjem vzhodu, izrabljajo sodišče za uresničevanje kolonialnih ciljev proti manjšim državam. "Sprememba režima v Liberiji je postala politika ameriške vlade. Nisem imel nobene možnosti. Le čas bo pokazal, koliko drugih afriških državnih voditeljev je bilo uničenih," je dejal in se vprašal, kako je bilo financirano njegovo sojenje. "Tožilstvo je mimo uradnega procesa financiranja administracije sodišča prejelo na milijone dolarjev ameriške vlade. Tožilstvo ni nikoli pojasnilo, kako je porabilo ta denar, kdo je prejel koliko in v kakšen namen," je poudaril.

Taylor se je tudi vprašal, zakaj nekdanjega predsednika ZDA Georgea W. Busha, ki je po njegovih besedah priznal, da je ukazal mučenje, niso pripeljali pred sodišče. "Ali je on nad zakonom?" se je vprašal. Dodal je, da ne predstavlja grožnje družbi. "Sem oče številnih otrok, imam vnuke in pravnuke."

Taylor "na skrivaj spodkopaval mir"
Glavna tožilka Brenda Hollis je Taylorja opisala kot Janusa, rimskega boga z dvema obrazoma, obrnjenima v nasprotno smer. "Taylor je deloval kot dvoglavi Janus; javno je zagovarjal mir, medtem ko ga je na skrivaj spodkopaval," je dejala in Taylorja primerjala s korenino, ki je poganjala konflikt. Tožilstvo je dodalo, da Taylorjevo slabo zdravstveno stanje, njegova starost ali dejstvo, da ima družino, ne bi smeli vplivati na kazen.

Sojenje Taylorju je pritegnilo mednarodno pozornost ne le zaradi krvoločnosti očitanih zločinov, temveč tudi zaradi domnevnih daril - t. i. krvavih diamantov, draguljev, izropanih v Sierri Leone med vojno -, ki naj bi jih podaril Naomi Campbell. Supermodel je tožilstvo med sojenjem poklicalo kot svojo pričo.

Tožilstvo zahteva 80-letno kazen
Sodniki so odločili, da je Taylor kriv po 11 točkah obtožnice, med drugim hujskanja in pomoči pri umorih in posilstvih. Taylor naj bi tudi pomagal oboroževati upornike v Sierri Leone med tamkajšnjo državljansko vojno v zameno za "krvave" diamante, ki so jih izkopavali suženjski delavci. Tožilstvo za 64-letnega Taylorja zahteva 80-letno zaporno kazen. Kazen bo sodišče izreklo 30. maja, po pričakovanjih pa naj bi nato obe strani vložili pritožbo. Kazen naj bi prestajal v Veliki Britaniji.