Najprej so po medijih krožila ugibanja, da je Kennedyja zadela kap, a novica je slabša. Foto: EPA
Najprej so po medijih krožila ugibanja, da je Kennedyja zadela kap, a novica je slabša. Foto: EPA
Bratje Kennedy
Ted (v sredini) v družbi svojih bratov, Roberta (levo) in Johna (desno). Foto: Reuters
Kennedy z Obamo
Čeprav Kennedyjeve in Clintonove veže močna vez, je Ted razočaran nad Hillaryjino umazano kampanjo in je podprl Obamo. Foto: EPA

76-letnega politika iz Massachusettsa, ki je v ameriškem senatu že skoraj pol stoletja, so v bolnišnico v Bostonu odpeljali v soboto, potem ko je imel napad na svojem družinskem domu v Hyannisportu.



Najprej so po medijih krožile domneve, da je senatorja zadela kap.

Ognil se je prekletstvu Kennedyjev
Kennedy je imel oktobra operacijo, s katero so očistili njegovo vratno arterijo, da bi preprečili kap. V zadnjih dneh je bil mogočni in glasni demokrat, eden najuglednješih podpornikov predsedniškega kandidata Baracka Obame, videti zdrav. Senator ima sicer za seboj burno zgodovino in je že trikrat ušel iz primeža smrti, ki kosi po klanu Kennedyjev že desetletja.

Več o prekletstvu Kennedyjev si preberite tukaj.


Leta 1964 je preživel letalsko nesrečo, v kateri sta njegov sodelavec in pilot umrla, leta 1969 je s svojim avtomobilom v sumljivih okoliščinah zapeljal z mostu, pri čemer je njegova sopotnica umrla, incident pa je pokopal njegove predsedniške upe, leta 2006 je v njegovo letalo udarila strela. Oba njegova brata, predsednik John F. Kennedy in predsedniški kandidat Robert F. Kennedy, sta umrla v atentatih.

Dobre misli z vseh strani
Predstavnica Bele hiše je že sporočila, da je novica predsednika Busha "globoko užalostila" in da bo "imel senatorja v svojih molitvah" (Kennedy je sicer eden najglasnejših Bushevih kritikov), (demokratska) predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi pa je dejala, da je prepričana, da bo Kennedy bolezen premagal: "Senator Kennedy je že vse svoje življenje borec - borec za naše otroke, za naše delavce, za naše upokojence. Je prvak, ki se bori za zdravstveno kritje za vse Američane."

Nesojeni ameriški predsednik, demokratski kandidat iz volitev leta 2004 John Kerry in prav tako senator iz Massachusettsa pa je dejal: "Ted Kennedy je ljubljen in spoštovan na obeh straneh v senatu, v katerem je velikan že skoraj pol stoletja, legenda v Massachusettsu in ljub prijatelj meni in moji ženi. Je tudi borec, ki je vedno znova premagoval nesreče s pogumom, trdnostjo in odločnostjo."

McCain, Hillary in Obama o "velikanu" in "legendi"
Že predtem so svoje dobre misli poslali trije predsedniški kandidati. Republikanski senator John McCain je dejal, da se ne da dovolj poudariti Kennedyjeve vloge v senatu: "Je legendarni politik in do njega imam najvišje spoštovanje."

Hillary Clinton je izjavila, da ima senatorskega kolega v svojih molitvah, medtem ko je Obama svojega podpornika označil za "velikana ameriške politične zgodovine": "Za zdravstvo je naredil več kot kdor koli v zgodovini - navijali bomo zanj in sam ostajam optimističen."

Kaja Sajovic