Bo Hugo Chevez premagal raka, s katerim se bori že več kot dve leti? Foto: EPA
Bo Hugo Chevez premagal raka, s katerim se bori že več kot dve leti? Foto: EPA
Hugo Chavez
Hugo Chavez se je nazadnje v javnosti pojavil 11. decembra, nato pa je bil v Havani že četrtič operiran zaradi raka. Foto: Reuters
Ramon Aveledo
Venezuelska opozicija zahteva, da oblast razkrije dejansko zdravstveno stanje predsednika, ki je oktobra dobil 60-odstotno podporo Venezuelcev. Foto: EPA
Chavezovo zdravje vse slabše

že zbran ves državni vrh.

V Havani je tudi podpredsednik Nicolas Maduro s skoraj vsemi člani venezuelske vlade. Ta je zelo skrivnostna glede zdravstvenega stanja predsednika Chaveza, ki je bil decembra že četrtič operiran zaradi raka.

Chavezov zet: "Stabilno stanje, a občutljivo"
Zadnjo novico o njegovem stanju je na Twitterju objavil Chavezov zet in minister za znanost in tehnologijo Jorge Arreaza, ki je zapisal, da je predsednikovo stanje stabilno, a občutljivo. Maduro, ki ga je Chavez izbral za svojega naslednika, je v sredo izjavil, da je Chavez pri zavesti, da pa je njegovo stanje zapleteno.

Četrta prisega pod velikim vprašanjem
Dobre tri tedne po Chavezovi operaciji je vlada pod vse hujšim pritiskom, naj vendarle začne razmišljati o nasledniku voditelja bolivarske revolucije. 10. januar, ko bi moral Chavez priseči za tretji mandat, se namreč hitro bliža. Venezuelska ustava določa, da morajo nove volitve potekati v 30 dneh, če predsednik ne more priseči.

Odkar je Chavez na zdravljenju na Kubi, je kubanska prestolnica postala središče odločanja venezuelske vlade. Poleg Madura, Arreaze in Cabella sta v Havani tudi generalna državna tožilka Cilia Flores ter Chavezov brat in guverner zvezne države Barinas, Adan Chavez.

Pičle možnosti za preživetje
Venezuelski zdravnik Jose Rafael Marquina, ki je menda govoril z zanesljivimi viri, meni, da ima Chavez le deset odstotkov možnosti, da dočaka prisego novega mandata prihodnji teden.

Opozicijski voditelj Ramon Aveledo je obtožil vlado neodgovornega zavajanja državljanov, saj ministri zagotavljajo, da Chavez še vedno opravlja svoje dolžnosti. "Uradna različica o Chavezovem zdravju več skriva kot razkriva," opozarja Aveledo, ki vodi krovno opozicijsko skupino, poimenovano Miza za demokratično enotnost.

Morales zaskrbljen, Maduro molčeč
Bolj odkrit kot Venezuelci je bil Chavezov prijatelj in predsedniški kolega iz Bolivije Evo Morales, ki je izjavil, da je stanje venezuelskega predsednika skrb vzbujajoče. "Upajmo, da bodo naše molitve in obredi učinkoviti ter da bodo rešili življenje našega brata, predsednika Chaveza," je dela Morales.

54-letni Chavez predsednikuje Venezueli že od leta 1999 in je oktobra lani četrtič zmagal na volitvah. Za zdaj ni znano, kaj se bo zgodilo, če prihodnji teden Chavez ne bo mogel zapriseči kot predsednik. Najverjetneje bodo sprva slovesnost le prestavili, če bi umrl, pa bi morali razpisati nove volitve, kjer pa zmaga "prestolonaslednika" Madura ob čustvenem naboju privržencev "bolivarske revolucije" ne bi smela biti vprašljiva.

Chavezovo zdravje vse slabše