Teksas je izvedel šesto usmrtitev po novi metodi. Foto: EPA
Teksas je izvedel šesto usmrtitev po novi metodi. Foto: EPA

Posebni poročevalec ZN-a za samovoljne usmrtitve Christof Heyns je v torek ameriški zvezni državi Teksas in Georgia pozval, naj ustavita napovedani usmrtitvi dveh na smrt obsojenih, saj imata psihosocialne motnje.

Po njegovih besedah sta usmrtitvi v nasprotju s sodbo ameriškega vrhovnega sodišča, ki je leta 2002 prepovedalo usmrtitve duševno bolnih ljudi.

Georgia je usmrtitev 52-letnega Warrena Hilla prestavila na ponedeljek, a ne zaradi mednarodnih pozivov, ampak zato, ker ta zvezna država spreminja postopek, tako da bodo namesto treh sredstev za usmrtitev uporabili le eno - pentobarbitol, ki ga uporabljajo pri evtanaziji živali.

33-letni Yokamono Hearn je bil letos šesti na smrt obsojeni, ki so ga usmrtili v Teksasu, a prvi po novi metodi z le enim sredstvom. Umrl je po 25 minutah od vbrizganja omenjenega močnega pomirjevala. Na smrt je bil obsojen zaradi umora borznega posrednika v Dallasu leta 1990.

Do leta 2010 so v ZDA izvajali usmrtitve s tremi sredstvi, s katerimi so obsojenca najprej uspavali, nato paralizirali in na koncu še ubili. A ker je bilo uspavalo drago in je njegov izvoz v ZDA prepovedalo več držav, vključno s članicami Evropske unije, so se v ameriških zveznih državah odločili za nov postopek.

V ZDA so prvič samo s pentobarbitolom izvedli usmrtitev lani v Ohiu, čemur je sledilo še 11 usmrtitev v drugih zveznih državah.