Zaradi ravnanja z zaporniki v Guantanamu so bile ZDA deležne mednarodnih kritik. Foto: EPA
Zaradi ravnanja z zaporniki v Guantanamu so bile ZDA deležne mednarodnih kritik. Foto: EPA
Guantanamo
Del zapornikov naj bi premestili v tujino, del v ZDA,. Foto: EPA
Barack Obama
Borci za človekove pravice so od Obame pričakovali, da bo povsem prekinil politiko predhodnika Georgea Busha v Guantanamu, a tega ni storil. Foto: EPA

Ameriški kongres je bil že 6. ali 7. avgusta obveščen, da bodo šest ujetnikov preselili v tujino, do danes pa je imel čas postopek zaustaviti. Gre za ujetnike, ki so jih ukazala izpustiti sodišča ali pa je bila njihova izpustitev odobrena med procesom revizije Obamove vlade. Ti zaporniki naj ne bi bili nevarni.

Katere države bodo sprejele ujetnike iz Guantanama, ni znano. Enega izmed njih, Mohameda Džavada, naj poslali v Afganistan, oblasti pa še vedno razmišljajo, da bi proti njemu vložili kriminalno obtožnico na ameriškem sodišču, ker naj bi med vojno vrgel bombo, ki je ranila dva ameriška vojaka.

Pod Obamo v tujino 11 zapornikov
Časopis Miami Herald je poročal, da naj bi bila dva sirska ujetnika pripravljena sprejeti Portugalska, dva pa naj bi prevzela Irska. Kuvajtski ujetnik naj bi potoval domov. Odkar je predsednik ZDA Barack Obama januarja prevzel predsedovanje, je iz Guantanama v tujino odpotovalo že 11 zapornikov.

Selitev zapornikov v tujino je del načrta o zaprtju zloglasnega zapora, ki ga je ukazal Obama zapreti do 22. januarja 2010. Zaradi te odločitve se je pojavilo vprašanje kam z okoli 229 zaporniki iz Guantanama.

Več članic EU-ja razmišlja o sprejetju
Washington Post je poročal, da naj bi Obamova vlada prejela zagotovila skoraj ducat držav, pripravljenih sprejeti zapornike. Poleg Portugalske in Irske so sprejele ali se javno strinjale, da bodo sprejele osumljence iz Guantanama še Velika Britanija, Francija, Italija in Španija, še več držav iz Evropske unije pa je Washingtonu v zasebnosti zagotovilo, da so pripravljene na ta korak.

Zaporniki iz Guantanama v Sloveniji?
Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je konec julija v Washingtonu državni sekretarki Hillary Clinton povedal, da Slovenija preučuje možnosti za sprejem kakšnega izmed osumljencev. Žbogar je povedal, da je trenutno prezgodaj za sprejem odločitve o tem, saj niso rešena določena pravna vprašanja.

Ameriška vlada je že navezala stike in namerava začeti pogovore tudi s številnimi južnoameriškimi državami, državami v Perzijskem zalivu, na Balkanu in na območju nekdanje Sovjetske zveze.

Sprejetje zapornikov v zameno za delovna mesta
Ujetnike iz Guantanama bodo, kot kaže, za zdaj v ZDA selili v prazen zapor v kraju Standish v zvezni državi Michigan. Kljub nekaterim protestom je večina okoliških prebivalcev pripravljena sprejeti zapornike, saj računajo na okoli 300 delovnih mest v zaporu.

Tiste res nevarne namerava Obama držati v ujetništvu za nedoločen čas, s čimer bo nadaljeval politiko svojega predhodnika Georgea Busha, ki si je zato prislužil mednarodne obsodbe. Zdaj se mora administracija odločiti, kam bo premestila najbolj nepoboljšljive teroriste, kot je Kalid Šejk Mohamed.

Zakonodaja o selitvi zapornikov
Potem ko je Obama ukazal zaprtje zapora, ki ga je odprla Busheva vlada leta 2002, da bi vanj strpali osumljene teroriste po napadih na ZDA 11. septembra 2001, zakonodajalci v Washingtonu niso bili zadovoljlni, da jim Obama ni predstavil načrta o zaprtju Guantanama, in so sprejeli zakon, ki vladi postavlja omejitve pri preseljevanju zapornikov. V skladu z zakonom mora vlada počakati 15 dni, preden lahko zapornike preseli v tujino, in najmanj 45 dni preden jih lahko privedejo na ameriško ozemlje za sojenje ali v zapor.

O govoricah od primera do primera
Sodnik Reggie Walton, ki je preučeval zahteve drugih zapornikov po izpustitvi, je v sredo odločil, da vlada ne more preprosto pričakovati od njegovega sodišča sprejemanja govoric kot dokaz, ker je to edini "dokaz", ki ga ima proti osumljencem ali ker bi bila predložitev drugih dokazov preveč težka. Walton je odločil, da bo o govoricah kot dokazu odločal v vsakem primeru posebej.