Dekle so aretirali v hiši na obrobju jemenske prestolnice Sane. Foto: EPA
Dekle so aretirali v hiši na obrobju jemenske prestolnice Sane. Foto: EPA
Bomba je bila skrita v tiskalniku. Foto: Reuters

Novico o izpustitivi aretirane osumljenke je sporočil član njene družine, ki pa ni želel biti imenovan. "Neka druga ženska je uporabila njeno ime in osebno izkaznico. Oblasti iščejo to žensko," je povedal predstavnik vlade.

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je novinarjem povedal, da so informacije o študentki dobili od ZDA in Združenih arabskih emiratov. Dekle so po poročanju BBC-ja izsledili prek telefonske številke, ki jo je pustila na pošti, s katere naj bi poslala dva paketa z razstrelivom.

Po poročanju AFP-ja so neimenovano mlado Jemenko, hčerko naftnega inženirja, aretirali v hiši na obrobju Sane. Odvetnik Abdel Rahman Burman je za Reuters potrdil aretacijo študentke: "Njeni znanci mi pravijo, da je tiha študentka in da ne vedo, da bi bila vpletena v kakršne koli verske ali politične skupine."

Ob tem je dodal: "Skrbi me, da je dekle žrtev, saj ni smiselno, da bi človek, ki bi izvedel tovrstno operacijo, pustil fotografijo svoje osebne izkaznice in telefonsko številko."

Ducat študentov je protestiral v univerzi v Sani in zahteval njeno izpustitev. Študentka medicine je bila edina prijeta oseba, osumljena sodelovanaj pri neuspelem napadu na ZDA, njena izpustitev pa bo obnovila pritisk ZDA na Jemen, da ulovi zarotnike in okrepi boj z islamskimi bojevniki. Saleh se je zavezal, da se bo država "v sodelovanju s svojimi partnericami" še naprej borila proti Al Kaidi, vendar nočejo, "da bi se kdor koli vmešaval v jemenske zadeve".

Eksplozivni paket potoval s potniškim, ne tovornim letalom
Podatkov, ki bi kazali, da obstajajo še drugi nevarni paketi z bombami iz Jemna, ni, a te možnosti ne izključujejo, je dejal protiteroristični šef Bele hiše John Brennan in dodal, da so zaradi morebitne nevarnosti ustavili tovorni promet med Jemnom in ZDA. Povedal je še, da je ena izmed dveh odkritih bomb potovala na dveh potniških letalih, in ne na tovornem, kot se je domnevalo do zdaj. Paket z eksplozivom naj bi v Doho prispel iz Sane, v Dohi so ga premestili na drugo potniško letalo, ki je poletelo v Dubaj, kjer so nevarni paket nato odkrili.

Povezava med bombama?
Enega izmed paketov z bombnima napravama so zgodaj v petek prestregli v Dubaju, drugega pa na letališču severno od Londona. Bombi sta bili narejeni tako, da bi ju lahko sprožili na daljavo s prenosnim telefonom. Britanski premier David Cameron je v Londonu dejal, da je bila bomba, ki so jo prestregli v Angliji, prirejena za eksplozijo v zraku in da je bila dovolj močna, da bi se letalo zrušilo.

Ameriški obveščevalci so mnenja, da je bombi izdelal Ibrahim Hasan al Asiri, glavni bombni strokovnjak Al Kaide v Jemnu. Ta isti terorist naj bi izdelal tudi bombo, ki je nigerijskemu teroristu Omarju Faruku Abdulmutalabu decembra lani ni uspelo sprožiti na letalu nad Detroitom.

Predstavnik ameriških oblasti je za CNN razložil, da menijo, da gre za istega človeka, zaradi načina, kako je bomba sestavljena. Vendar naj bi bila ta štirikrat močnejša od tiste v Abdulmutalabujevem spodnjem perilu.

Vsi dokazi po mnenju ameriških obveščevalcev kažejo na aktivnosti Al Kaide na Arabskem polotoku, katere član je tudi v ZDA rojeni islamski duhovnik Anvar al Avlaki, ki širi nasilno propagando proti ZDA. Zadnji poskus bombnega napada naj bi preprečilo obvestilo obveščevalne službe Savdske Arabije, kar kaže na dobro sodelovanje v vojni proti terorizmu.