Pakistanske varnostne sile patruljirajo ob meji z Afganistanom. Američani menijo, da je meja preveč
Pakistanske varnostne sile patruljirajo ob meji z Afganistanom. Američani menijo, da je meja preveč "prepustna" za talibane. Foto: Reuters
ZDA
Pripadnik ameriških posebnih sil Edward Bachar na položaju v vzhodnem Afganistanu. Foto: Reuters

meriški zunanji minister Rex Tillerson je zagrozil Pakistanu, da bo izgubil privilegiran položaj ameriškega zaveznika (in denarno pomoč), če bo še naprej podpiral talibane.

Tillerson je Pakistan obtožil, da daje zatočišče radikalnim talibanom, proti katerim se Američani skupaj z vladnimi silami še vedno bojujejo v sosednjem Afganistanu. "Imamo določene vzvode, kar se tiče pomoči, njihovega statusa partnerske države v Natu - vse to lahko damo na mizo," je opozoril Tillerson. Po njegovih besedah se mora Pakistan odločiti, kaj je v najboljšem dolgoročnem interesu države.

Trump: Ne smemo ponoviti napake iz Iraka
Opozorilo Tillersona je prišlo dan po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal, da se ameriški vojaki še ne bodo umaknili iz Afganistana, kjer so že od leta 2001, ampak bo njihovo število še povečal. Trump je dejal, da bi umik Američanov v Afganistanu povzročil vakuum, ki bi ga lahko zapolnile različne teroristične skupine. "Ne smemo ponoviti napake iz Iraka," je zatrdil Trump. Trump je Pakistanu zagrozil s posledicami, če ne bo sodeloval z ZDA. "Pakistanu plačujemo milijarde in milijarde dolarjev - oni pa istočasno gostijo točno tiste teroriste, proti katerim se mi bojujemo," je bil v ponedeljek oster Trump.

"Predsednik je jasno povedal, da bomo napadali teroriste, kjer koli živijo," je v sredo ponovil Tillerson. "Opozorili smo ljudi, da se pazite, če nudite zatočišče teroristom. Ukrepali bomo proti tistim, ki nudijo zatočišče, in od njih bomo zahtevali, da prenehajo to početi," je dejal ameriški državni sekretar. Tillerson je dodal, da je v ameriškem interesu, da Pakistan, ki ima lastno jedrsko orožje, ostane čim bolj stabilna država.

Razočarani Pakistan: ZDA ne vidijo naših žrtev
Pakistan je v odzivu na Trumpove očitke izrazil razočaranje in zavrnil obtožbe, da podpira teroristične skupine. "Nobena država na svetu ne trpi tako kot Pakistan zaradi terorizma, ki pogosto prihaja z onkraj naših meja. Zato smo razočarani, da ameriška strategija ne upošteva ogromnega žrtvovanja pakistanskega naroda v teh prizadevanjih," je sporočilo pakistansko zunanje ministrstvo. Kasneje pa je pakistanski minister za zunanje zadeve Khavaja Asif dejal, da "Američani v Pakistanu ne smejo iskati grešnega kozla za svoje napačne poteze v Afganistanu".

V Afganistanu še 8.000 Američanov
Talibani so sicer v odzivu na ameriško odločitev, da bodo okrepili svojo prisotnost v Afganistanu, sporočili, da bo Afganistan postal "grobnica ameriških vojakov". V Afganistanu je še vedno približno 8.000 ameriških vojakov, predvsem pripadnikov posebnih enot, ki pomagajo vladnim silam v boju s talibani. Ti še vedno nadzirajo približno polovico države. Neuradno naj bi Washington razmišljal o napotitvi dodatnih 4.000 vojakov v Afganistan.