Tony Abbott je po zmagi na volitvah 7. septembra prisegel kot novi avstralski premier. Foto: Reuters
Tony Abbott je po zmagi na volitvah 7. septembra prisegel kot novi avstralski premier. Foto: Reuters
Avstralija
Migrante naj bi avstralske oblasti po novem takoj poslale v Indonezijo. Foto: EPA

"Danes ni samo dan za slovesnost, je tudi dan za dejanja," je dejal 55-letni novi premier Avstralije ob prisegi v vladni palači v Canberri in dodal: "Avstralsko ljudstvo pričakuje, da se bomo takoj lotili posla. In točno to bomo naredili. Bomo vlada, ki bo reševala težave na temelju vrednot in ne ideologije." "Upamo, da nas bodo ocenjevali po tem, kar bomo naredili, in ne po tem, kar smo rekli, da bomo storili," je še dodal.

Za Abbottom so prisegli tudi novi ministri. Novi avstralski kabinet pa je bil že pred prisego in začetkom dela tarča številnih kritik, saj je med 19 ministri le ena ženska, zunanja ministrica Julie Bishop. Abbott se za kritike ni zmenil in je dejal, da je njegova ekipa ena najbolj usposobljenih in izkušenih v zgodovini države.

Namesto davka akcijski načrt za pomoč
Novi premier je že prvi dan napovedal, da bo odpravil pri avstralskih podjetjih izjemno nepriljubljen davek na ogljikov dioksid. Po njegovih besedah je omenjeni davek, ki od največjih onesnaževalcev zahteva, da plačajo za emisije, zahteval številne službe in vplival na povečanje cen energije. Namesto davka bo predstavil akcijski načrt, kjer bodo kmetom in podjetjem pomagali, da bodo zmanjšali svoje emisije.

Čolne z migranti bodo vračali v Indonezijo
Danes bo v Avstraliji začela veljati tudi nova politika avstralske vlade do tistih prosilcev za azil, ki skušajo v Avstralijo priti s čolni. Avstralska mornarica bo čolne z migranti odslej odvlekla nazaj v Indonezijo, ki je značilna tranzitna točka. "Pomembno je, da tihotapcem ljudi pošljemo sporočilo, da je od danes konec njihovega načina delovanja," je poudaril avstralski premier, ki je ukrepe napovedal že v predvolilni kampanji.

Dosedanja politika vlade je bila taka, da so prosilce za azil najprej poslali v zbirne centre na Papuo Novo Gvinejo, kjer so nato ugotovili, ali izpolnjujejo vse kriterije za status begunca. Abbott je povedal, da bo dosedanjo politiko ohranil, a jo s pošiljanjem migrantov v Indonezijo še zaostril. Azilna politika avstralske vlade je že dalj časa tarča hudih kritik človekoljubnih organizacij.

Večina v parlamentu, ne pa tudi v senatu
Abbott je zmagal na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so bile 7. septembra, kjer je premagal dosedanjo levo laburistično vlado premierja Kevina Rudda. Sedanja vladajoča koalicija ima v parlamentu absolutno večino, nima pa večine v senatu, kar bi lahko otežilo sprejemanje sponih zakonov.