Namestnik generalnega tožilca Rod Rosenstein je sporočil, da obtožnice sicer kažejo na to, da so Rusi želeli
Namestnik generalnega tožilca Rod Rosenstein je sporočil, da obtožnice sicer kažejo na to, da so Rusi želeli "sejati razdor" v ZDA, vendar ni dokazov, da je vmešavanje vplivalo na izid volitev. Foto: Reuters
Evgenij Prigožin
Obtoženi ruski podjetnik Evgenij Prigožin je sporočil, da ga obtožnica ne vznemirja. Foto: Reuters
Robert Mueller
Posebni tožilec Robert Mueller je sporočil, da so po preiskavi FBI-ja oblasti vložile obtožnice proti 13 ruskim državljanom. Foto: Reuters

Mueller Ruse obtožuje "zarotništva, da bi vplivali na politični in volilni proces v ZDA, vključno s predsedniškimi volitvami leta 2016". Obtoženi naj bi zaroto, kako vplivati na ameriške volitve, kovali že od leta 2014, poroča BBC.

Trije med njimi so obtoženi tudi telekomunikacijske prevare, pet pa kraje identitete, je razkril posebni tožilec, ki preiskuje rusko vmešavanje v volitve, na katerih je zmagal zdajšnji predsednik Donald Trump.

"Obtoženci so se pretvarjali, da so Američani in ustvarili lažne ameriške profile, s katerimi so upravljali strani na družbenih omrežjih in skupinah, prek katerih so privabljali ameriško občinstvo," po poročanju BBC-ja piše v obtožnici. Obtoženci naj bi upravljali mnogo računov na Twitterju in sistematično merili doseg objav ter razvijali strategije za večjo učinkovitost.

"V operacijah so se ukvarjali predvsem z obveščanjem o pogubnih podatkih za Hillary Clinton in sramotenjem drugih kandidatov, kot sta Ted Cruz in Marco Rubio, podpirali pa so Bernieja Sandersa in Donalda Trumpa," je sporočil Mueller.

Obtoženci naj bi pridobili ponarejene vozniške
Obtoženci naj bi uporabili številke zdravstvenega zavarovanja in rojstne datume dejanskih državljanov ZDA, s katerimi so odprli račune pri sistemu za spletno plačevanje Paypal in pridobili ponarejena vozniška dovoljenja.

Po Trumpovi izvolitvi naj bi obtoženci organizirali politične shode v Trumpovo podporo. Glede na obtožnico naj bi nekemu ameriškemu državljanu plačali, da je za shod zgradil železno kletko, drugemu pa, da je v njej nosil preobleko Hillary Clinton v zaporniški uniformi.

Po razkritju, da Facebook sodeluje pri preiskavi, naj bi obtoženci začeli uničevati dokaze o vmešavanju. Nadzorovali naj bi tudi več sto elektronskih naslovov ameriških ponudnikov in prek njih kontaktirali z mediji, prek katerih so želeli promovirati svoje dejavnosti, še piše v obtožnici.

Trump: Obtožnica dokaz, da nismo sodelovali z Moskvo
Trump je v odzivu dejal, da je obtožnica dokaz, da njegova ekipa v kampanji ni sodelovala z Moskvo. "Rusija je svojo protiameriško kampanjo začela leta 2014, mnogo prej, preden sem jaz napovedal svojo kandidaturo," je zapisal na Twitterju. Ob tem je dodal, da rusko delovanje ni vplivalo na volitve in da njegova kampanja ni storila nič narobe.

Tožilstvo: Ni dokaza o vplivanju na izid volitev
Namestnik generalnega tožilca ZDA Rod Rosenstein je medtem sporočil, da obtožnice sicer kažejo na to, da so Rusi želeli "sejati razdor" v ZDA, vendar ni dokazov, da je vmešavanje vplivalo na izid volitev.

Med obtoženimi je ruski podjetnik Evgenij Prigožin, ki je po poročanju Reutersa sporočil, da se zaradi obtožnice ne vznemirja. "Američani so zelo čustveni, naj vidijo hudiča," naj bi sporočil po poročanju ruske tiskovne agencije RIA.

Kremelj ni seznanjen z obtožnicami
Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je medtem sporočil, da še niso seznanjeni z ameriškimi obtožnicami proti ruskim državljanom. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva je medtem trditve v vmešavanje označila za absurdne. "Ameriško pravosodno ministrstvo očitno verjame, da se je 13 ruskih državljanov vmešavalo v ameriške volitve. Trinajst posameznikov proti vsem njihovim varnostnim agencijam z milijardnimi proračuni? Proti obveščevalcem, protiobveščevalcem in najbolj naprednim tehnologijam? Ali ni to absurdno? No, to je ameriška politična realnost zadnje čase," je informacijo komentirala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova.

Američan priznal trgovanje z bančnimi računi
Ameriški državljan Richard Pinedo je medtem priznal krivdo za trgovanje s številkami bančnih računov med letoma 2014 in 2017. Njegov odvetnik je dejal, da je njegova stranka prodajala informacije o bančnih računih, pri čemer pa ni imel "nobenega podatka," komu jih je prodal in kakšni so bili kupčevi motivi.

Vir, seznanjen z obtožnicami, je po poročanju Reutersa dejal, da se Pinedi očita pomoči domnevnim ruskim zarotnikom pri pranju denarja in kupovanju oglasov na Facebooku in plačevanju za potrebščine na shodih.