Žrtve v Meki še kar preštevajo. Foto: Reuters
Žrtve v Meki še kar preštevajo. Foto: Reuters
Tradicionalnega romanja v Meko se letos udeležuje okoli dva milijona muslimanov z vsega sveta. Foto: Reuters
Hadž
Ponesrečenim pomaga več kot 4.000 reševalcev. Foto: Reuters
Tragedija na romanju v Meko


Reševanje po nesreči, ki se je zgodila v Mini blizu Meke ob prvem dnevu ejd al adhe oziroma kurbanskega bajrama, še poteka, število žrtev pa bi se lahko še dvignilo. Zakaj je prišlo do prerivanja, še ni znano.

Romarji so se odpravili v Mino, kjer so s kamenjem obmetavali enega izmed treh zidov, ki predstavljajo satana. Simbolično kamenjanje hudiča zaznamuje zadnji dan hadža.


Na romanje se je odpravilo tudi 21 slovenskih vernikov, a so vsi na varnem, živi in zdravi. V času nesreče so bili v hotelu, za tragedijo so izvedeli iz medijev.

Ob romanju veljajo izredno strogi varnostni ukrepi, predvsem zaradi nasilja Islamske države na Bližnjem vzhodu, vojne v Jemnu ter epidemije bližnjevzhodnega respiratornega sindroma. Za varnost skrbi več kot 100.000 policistov. Savdsko ministrstvo za zdravje je za hadž vpoklicalo 25.000 dodatnih zdravstvenih delavcev.
Iran obtožuje savdske oblasti
Medtem je Iran za smrt romarjev, med katerimi je tudi najmanj 43 Irancev, obtožil savdske oblasti. Vodja iranske organizacije, ki organizira romanje v Meko, Said Ohadi je dejal, da so Savdijci iz neznanega razloga zaprli dve poti blizu prizorišča obreda kamenjanja hudiča, kjer se je kasneje zgodila nesreča. "To je botrovalo tragični nesreči," je dejal Ohadi.

Po zaprtju dveh poti so bile na območju odprte le tri poti. "Današnji incident kaže na slabo upravljanje in pomanjkljivo pozornost varnosti romarjev. Druge razlage ni. Savdske oblasti bi morale odgovarjati," je bil oster Ohadi.

Namestnik iranskega zunanjega ministra Husein Amir Abdulahian je sporočil, da bo savdski veleposlanik zaradi nesreče poklican na pogovor na zunanje ministrstvo. "Nikakor ne moremo biti brezbrižni ob takšnem neodgovornem ravnanju Savdske Arabije. Zadevo bomo reševali bo diplomatski poti," je dejal. "Savdski uradniki so odgovorni za to nesrečo in bi morali takoj sprejeti učinkovite ukrepe za upravljanje trenutne krize in zagotovitev polne varnosti za romarje," je še dodal Abdulahian.
Savdske oblasti medtem krivdo za tragedijo pripisujejo "nediscipliniranim" romarjem. Kot je povedal savdski minister za zdravje Haled al Falih, se nesreča ne bi zgodila, če bi romarji upoštevali navodila, ki so jih izdale oblasti. Prav to je po njegovem glavni razlog za nesrečo. "Če bi romarji upoštevali navodila, bi se lahko tovrstni nesreči izognili," je dejal.

Eden izmed petih stebrov islama
Tradicionalnega romanja v Meko se letos udeležuje okoli dva milijona muslimanov z vsega sveta. Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je telesno sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.

V začetku septembra se je pri Veliki mošeji v Meki zrušil žerjav, pri čemer je umrlo 109 vernikov, okoli 400 je bilo ranjenih.

Savdske oblasti so pred kratkim sicer začele širiti prizorišče za 400.000 kvadratnih metrov, da bi lahko naenkrat sprejelo do 2,2 milijona ljudi in bi s tem izboljšali varnostne razmere. V zadnjih devetih letih večjih nesreč v Meki ni bilo, še svež pa ostaja spomin na leto 2006, ko je pri prerivanju med kamenjanjem hudiča v Minu umrlo 364 romarjev.

Tragedija na romanju v Meko