Dve leti po napadu je papež Agco obiskal v zaporu. Foto: EPA
Dve leti po napadu je papež Agco obiskal v zaporu. Foto: EPA

Janez Pavel II. se je 13. maja 1981 po trgu peljal v odprtem avtomobilu, ko je nanj streljal Agca in ga pri tem huje ranil v trebuh. Njegovo življenje je nekaj časa viselo na nitki, za okrevanje po napadu pa je potreboval skoraj mesec. Po tej izkušnji se je med obiski vedno vozil v zavarovanem vozilu, t. i. papamobilu.

Storilca so prijeli že na kraju dogodka, nato pa je Agca 19 let preživel za zapahi v Italiji. Leta 2000 so ga v Italiji s predsedniškim odlokom pomilostili in izročili Turčiji. Tam so nekdanjega pripadnika ultranacionalistične turške skupine Sivi volkovi zaradi več zločinov, ki jih je zagrešil pred poskusom atentata na papeža, aretirali in poslali v zapor.

Večkrat spremenil zgodbo
Takoj po aretaciji je Agca trdil, da je deloval sam. Policija je bila na drugi strani mnenja, da je imel pomoč, predvsem finančno. Med prestajanjem zaporne kazni je turški državljan podal številne presenetljive oziroma čudaške izjave, zaradi česar si je prislužil sloves človeka, ki mu je le malo verjeti. Številni so ob tem izražali dvom o njegovem duševnem zdravju.

Janez Pavel II. je Agco leta 1983 obiskal v zaporu v Rimu in mu v pogovoru na štiri oči osebno odpustil. To srečanje so ovekovečile tudi televizijske kamere. Agco so po skoraj 30 letih za zapahi na začetku lanskega leta spustili na prostost.

Postal je blaženi
Priljubljeni poljski papež je umrl leta 2005. Njegov naslednik Benedikt XVI. ga je 1. maja med beatifikacijsko mašo na vatikanskem Trgu svetega Petra, na katerem se je zbralo okoli 1,5 milijona vernikov, razglasil za blaženega. Prvič v zgodovini Cerkve se je zgodilo, da je nekega papeža za blaženega, kar je zadnji korak pred svetostjo, razglasil že njegov naslednik.