Nočni posnetek izstrelitve rakete tipa tomahawk z ameriške vojaške ladje USS Barry. Foto: EPA
Nočni posnetek izstrelitve rakete tipa tomahawk z ameriške vojaške ladje USS Barry. Foto: EPA
Rafale
Nad Libijo so poleteli francoski lovci rafale. Foto: EPA
Tripolis
Gadafijevi privrženci so se zbrali pred rezidenco svojega voditelja. Foto: Reuters
Libijski uporniki
Izčrpani uporniki se zanašajo na zahodne sile, da jim bodo pomagale v boju proti močnejši, izurjeni in bolje opremljeni Gadafijevi vojski. Foto: EPA
Zavezniki napadajo cilje v Libiji
Začelo se je posredovanje v Libiji

Vojaško posredovanje se je začelo v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki prepoveduje polete nad Libijo in vpeljuje vse potrebne ukrepe za zaščito civilistov.

Francoski zunanji minister Alain Juppe je dejal, da se bo akcija nadaljevala v prihodnjih dneh, dokler libijski voditelj Moamer Gadafi ne bo začel delovati v skladu z resolucijo VS-ja.

Akcijo so začela francoska letala, ki so uničila več tankov in oklepnikov. Po besedah tiskovnega predstavnika francoskega obrambnega ministrstva je povedal, da njihova letala niso naletela na noben odpor. Iz Pariza so sporočili, da v operaciji sodeluje 20 francoskih letal. Tem so se pozneje pridružili tudi britanski lovci.

Z ameriških in britanskih ladij ter podmornic v Sredozemlju so sprožili več kot 110 manevrirnih izstrelkov tomahawk, ki so imeli za tarče infrastrukturo, ki bi lahko predstavljala nevarnost za pilote in libijske civiliste. Gre predvsem za dele protizračne obrambe na zahodu Libije.

Libijska državna televizija je poročala, da so "križarski sovražniki" bombardirali civilne tarče v Tripolisu in skladišča goriva na območju mesta Misrata. Medtem se je okoli dobre utrjene Gadafijeve rezidence v Tripolisu zbralo na tisoče ljudi, da bi ustvarili živi ščit pred morebitnim napadom.

"Popolna odločenost"
Za akcijo se je odločilo 22 držav, na čelu akcije pa je predvsem Francija. V napadih na Libijo sodeluje koalicija petih držav - ZDA, Francija, Velika Britanija, Kanada in Italija.

Po srečanju visokih predstavnikov Evropske unije, ZDA in Arabske lige v Parizu je francoski predsednik Nicolas Sarkozy dejal, da so zavezniška letala začela akcijo in silam Gadafija preprečujejo napade na mesto Bengazi na vzhodu države, ki velja za oporišče upornikov in je bilo v soboto zjutraj tarča vladnih sil.

"Naša odločenost je popolna," je dejal Sarkozy in dodal, da bodo akcijo ustavili, ko bo Gadafi prenehal z napadi.

Britanski premier David Cameron je dejal, da je Gadafi prekršil premirje, zato se mora soočiti z vojaško akcijo, ki bo preprečila nove žrtve med civilisti.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je napovedala, da bodo ZDA podprle vse potrebne ukrepe za uresničitev resolucije. "Amerika ima edinstvene zmogljivosti in jih bo uporabila pri uresničevanju resolucije," je dejala in izrazila prepričanje, če svet ne bi odgovoril na Gadafijeva dejanja proti lastnim ljudem, bi zagotovo sledila nova grozovita dejanja.

Rusija je izrazila obžalovanje nad vojaškim posredovanjem, ki so ga začele zahodne države.

V posredovanju bi lahko izmed arabskih držav sodelovali Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in Jordanija, zveza Nato pa bi celotni akciji nudila pomoč v nadzoru.

Napad na Bengazi
Zgodaj zjutraj je Bengazi streslo več eksplozij, slišati je bilo tudi preletavanje vojaškega lovca, za katerega so domačini dejali, da pripada Gadafijevi vojski. Pri vdoru v mesto je Gadafijeva vojska uporabila tudi težko topništvo in rakete, ki so jih izstreljevali tudi proti stanovanjskim naseljem.

Zaradi spopadov iz mesta, ki ima 670.000 ljudi, proti vzhodu množično bežijo domačini, ki ne verjamejo, da jim bo kdo prišel na pomoč. "Ko smo slišali za sprejetje resolucije, smo bili zelo srečni in smo mislili, da smo svobodni. Zdaj pa na nas prežijo ubijalci," je dejal neki domačin.

Vladne sile se spopadajo tudi v drugem uporniškem mestu Misrata, kjer so ostrostrelci ubili dva civilista. "Streljajo ljudi, streljajo na vsakega, ki ga vidijo," je dejal prebivalec, ki mu je ime Sadun.

Vlada vse akcije zanika
Libijska vlada je medtem znova zanikala kakršno koli vojaško akcijo v okolici ali v samem mestu Bengazi. "Kot smo že dejali, spoštujemo premirje in želimo si prihod mednarodnih opazovalcev. Opazili smo le nekaj napadov upornikov na vasi in mesta," je dejal predstavnik oblasti.

"To je nepravično, čisto nasilje," pa je Gadafi zapisal v pismu Franciji, Veliki Britaniji in Združenim narodom. V njem je zahodne sile posvaril pred vojaško intervencijo in jih opozoril, da so Libijci in on sam "pripravljeni umreti" v boju za obrambo države.

V petek napadli Misrato
Presenetljiva odločitev libijskega vodstva, ki je v petek razglasilo ustavitev vseh vojaških akcij in takojšnje premirje, da bi tako zaščitili civiliste in delovali v skladu z resolucijo VS-ja, je bila tako sprejeta s figo v žepu. Že čez nekaj ur so namreč mediji poročali o obsežnem bombardiranju mesta Misrata, v katerem je umrlo 25 ljudi, vladne sile pa so po poročanju Al Arabije z raketami obstreljevale tudi mesti Zintan in Adždabija.

Zavezniki napadajo cilje v Libiji
Začelo se je posredovanje v Libiji