Iz Libije prihajajo nasprotujoče si informacije. Libijski uporniki trdijo, da so odbili napade Gadafijevih sil, te pa nasprotno trdijo, da uspešno napredujejo. Foto: Reuters
Iz Libije prihajajo nasprotujoče si informacije. Libijski uporniki trdijo, da so odbili napade Gadafijevih sil, te pa nasprotno trdijo, da uspešno napredujejo. Foto: Reuters
Varnostni svet ZN-a
Medtem ko Varnostni svet ZN-a razpravlja o libijski resoluciji, vladne sile nadaljujejo protiofenzivo. Foto: Reuters
VS o libijski resoluciji
Libija: Nadaljevanje ofenzive

Resolucija predvideva prepoved poletov nad Libijo ter dopušča arabskim in drugim državam, da v sodelovanju z Združenimi narodi zaščitijo libijske civiliste. Sprejeta resolucija dopušča "vse potrebne ukrepe" za "zaščito civilistov in s civilisti poseljenih področij, ki jih napadajo, tudi Bengazi". BBC poroča, da bi se lahko zračni napadi francoskih in britanskih sil nad Libijo začeli že v roku nekaj ur.

Za resolucijo, ki so jo pripravile Francija, Velika Britanija, Libanon in ZDA, je glasovalo 10 članic Varnostnega sveta, pet članic pa se je glasovanja vzdržalo, med njimi Rusija, Kitajska in Nemčija. Rusija in Kitajska sta ves čas nasprotovali uvedbi območja prepovedi poletov, Nemčija, Indija in Južnoafriška republika pa so izrazile zadržke.

Dolga pogajanja in usklajevanja
Veleposlanica ZDA pri ZN-u Susan Rice je po več kot osemurnih pogovorih za zaprtimi vrati, ko so države članice Varnostnega sveta usklajevale resolucijo, dejala, da bi moral Varnostni svet narediti več ter civiliste zaščititi tudi pred napadi na kopnem in z morja, ne pa zgolj uvesti prepovedi poletov.

Pomočnik libijskega veleposlanika pri ZN-u Ibrahim Dabaši, ki se je odpovedal režimu v Tripolisu, je opozoril, da Gadafi v Libiji pripravlja "genocid", in mednarodno skupnost pozval k čimprejšnjemu posredovanju.

Prvotni predlog resolucije je predvideval prepoved poletov nad libijskim zračnim prostorom in pooblastil države članice ZN-a, da sprejmejo vse potrebne ukrepe za zaščito civilistov. ZDA so predlagale amandma, po katerem bi države lahko "zaščitile civiliste in civilne objekte pred Gadafijevim režimom, vključno z ustavitvijo napadov sil pod nadzorom Gadafijevega režima iz zraka, s kopnega in morja".

Rusija za prekinitev ognja, Nato
Rusija je po drugi strani predlagala svojo resolucijo, ki je bila precej krajša in predvideva prekinitev ognja med stranmi, vpletenimi v spor. "Prišli smo z idejo o sprejetju kratke resolucije, ki pa je okrepljena s prekinitvijo ognja," je pojasnil ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin.

Generalni sekretar zveze Nato meni, da še ni prepozno za intervencijo v Libiji, vendar je to odvisno od ZN-a. "Čas je ključen, časa hitro zmanjkuje, a menim, da še ni prepozno. Veliko bo odvisno od odločitve VS-ja ZN-a," je med obiskom v Varšavi dejal Anders Fogh Rasmussen.

Libija napoveduje povračilne ukrepe
Libija je le nekaj ur pred glasovanjem tuje sile opozorila, da bi kakršen koli napad tujih sil sprožil povračilne ukrepe in destabiliziral regijo okoli Sredozemlja. "Vsako tuje vojaško delovanje proti Libiji bo izpostavilo ves zračni in pomorski promet v Sredozemskem morju nevarnostim. Civilni in vojaški objekti bodo postali cilj libijskega protinapada. Sredozemlje bo soočeno z nevarnostjo ne le kratkoročno, temveč tudi dolgoročno," je sporočilo libijsko obrambno ministrstvo.

Gadafi: Nobene milosti ne bo
Libijce je medtem znova nagovoril voditelj Moamer Gadafi. Prebivalcem središča upora proti 41-letni vladavini je v radijskem nagovoru sporočil: "Nocoj prihajamo" in "nobene milosti ne bo" za tiste, ki se bodo upirali. Gadafi je dodal, da se neoboreženi prebivalci mesta nimajo česa bati, da pa bodo preiskali vse hiše. Vojakom je dal napotek, naj ne preganjajo upornikov, ki bodo odvrgli orožje in zbežali.

Vladne sile v Libiji so vzpostavile dve fronti - na vzhodu in zahodu države, kjer naj bi v kratkem zavzele mesto Misrata. Bengazi je obkoljen. Sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, naj bi bombardirale letališče v Bengaziju, trdnjavi upornikov. Letališče Benina sta po navedbah očividca bombardirali dve letali. Uporniki naj bi sestrelili dve vojaški letali, med njimi eno, ki je bombardiralo pristajalno stezo letališča.

Boj za zadnjo trdnjavo pred Bengazijem
Potem ko so Gadafijeve sile v zadnjih dneh zavzele več mest, ki so bila pod nadzorom upornikov, potekajo siloviti boji med uporniki in vladnimi silami za Adždabijo, zadnjo obrambno črto upornikov pred Bengazijem. Od torka je bilo po podatkih bolnišnic ubitih 30 ljudi, najmanj 80 pa ranjenih. Gadafijeve sile naj bi Adždabijo obkolile s treh strani.

Predstavnik vlade je sporočil, da sile, ki se bojujejo za nadzor nad Misrato, tretjim največjim libijskim mestom, ki leži okoli 200 kilometrov vzhodno od prestolnice Tripolis, končujejo svoje operacije in naj bi mesto znova zavzele do petka zjutraj.

Televizija Alibija navaja, da je pod nadzorom libijskih sil tudi mesto Zuvajtina okoli 150 kilometrov južno od Bengazija.

V pogovoru za francoski Le Figaro je Gadafi izključil možnost dialoga z uporniki, ki jih je znova označil za agente mednarodne teroristične organizacije Al Kaida. Nacionalni prehodni svet upornikov po njegovem mnenju nima nobene vrednosti.

Libijske oborožene sile so sporočile, da bodo v nedeljo ustavile svoje vojaške operacije in dale upornikom priložnost, da se predajo. Libijsko ministrstvo za obrambo je dodalo, da bodo uporniki, ki bodo položili orožje, pomiloščeni.

NY Times pogreša štiri novinarje
Ameriški New York Times je v sredo sporočil, da pogreša štiri svoje novinarje, ki so iz Libije poročali o spopadih. Zadnjič so se oglasili v torek iz okolice Adždabije. Pri časniku upajo, da so živi in da so jih "zgolj" zajele Gadafijeve sile. Gre za izkušene vojne poročevalce, med njimi je tudi Pulitzerjev nagrajenec. Libijske oblasti so pojasnile, da jih skušajo odkriti.

VS o libijski resoluciji
Libija: Nadaljevanje ofenzive