Svet
Justin Trudeau
Kanadski premier je zavrnitev judovskih beguncev označil za "brezobziren odziv" Kanade. Foto: EPA

Dodaj v

Trudeau se je opravičil, ker Kanada leta 1939 ni sprejela judovskih beguncev

Veliko zavrnjenih beguncev je umrlo v holokavstu
8. november 2018 ob 18:51
Ottawa - MMC RTV SLO

Kanadski premier Justin Trudeau se je uradno opravičil, ker Kanada leta 1939 ni želela sprejeti ladje z več kot 900 judovskimi begunci, ki so bežali pred nacističnim pregonom.

Begunci so maja 1939 na čezoceanski ladji St. Louis izpluli iz Hamburga v iskanju zatočišča pred nacisti. Po tem, ko so ladjo zavrnile Kuba, ZDA in Kanada, se je ta vrnila v Evropo, kjer je begunce sprejelo več držav. Po podatkih zgodovinarjev in ameriško-judovskega skupnega odbora za prerazporeditev je bilo pozneje v drugi svetovni vojni ubitih 255 od teh beguncev, večinoma v koncentracijskih taboriščih.

"Opravičujemo se 907 nemškim Judom na krovu ladje St. Louis in njihovim družinam," je v sredo na parlamentarni seji dejal Trudeau. "Žal nam je zaradi brezobzirnosti kanadskega odziva. Žal nam je, da se nismo opravičili prej," je dodal.

"Teža sramote ni manjša"
"Čeprav so minila desetletja, odkar smo judovskim beguncem obrnili hrbet, ni čas Kanade nikakor odrešil njene krivde ali zmanjšal teže naše sramote," je še dejal kanadski premier.

Opravičili so se po napadu na sinagogo v Pittsburghu 27. oktobra, v katerem je bilo ubitih 11 ljudi, med njimi tudi Kanadčanka.

Trudeau je priznal, da se judovski Kanadčani "razumljivo počutijo nedobrodošle in jim je neugodno". Kot je dejal, so tarče 17 odstotkov vseh zločinov iz sovraštva v Kanadi Judje, "diskriminacija in nasilje proti judovskemu ljudstvu v Kanadi in po svetu pa še naprej raste z alarmantno stopnjo". "Obljubljam vsem vam, naredili bomo več," je še dejal.

Vodja kanadske organizacije Center za Izrael in judovske zadeve Shimon Koffler je Trudeaujevo "zgodovinsko opravičilo" pozdravil, pohvalil pa je tudi zavezo premierja o razširitvi varnostnih ukrepov za judovske institucije.

"Prepoznavanje trenutkov naši zgodovini, ko je Kanada izdala svoje ideale, nam bo pomagalo, da ostanemo pozorni in spoštujemo te vrednote," so sporočili iz omenjene organizacije.

Trudeau je izdal že več opravičil za ravnanje Kanade v preteklosti. Prejšnji teden je obiskal staroselce v Britanski Kolumbiji in se jim opravičil za obešanje šestih poglavarjev pred 150 leti.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
akulinakul
# 08.11.2018 ob 18:57
populistični soyboy.
pacoman
# 08.11.2018 ob 18:58
"Trudeau se je opravičil, ker Kanada leta 1939 ni sprejela judovskih beguncev"

Ne samo Kanada, tudi ZDA in Anglija sta skozi celo vojno kategorično zavračali večino judov, ki so bežali pred nacisti. Izjema so bili samo bogataši.
Nikolaj
# 08.11.2018 ob 19:15
Evropejci so pobili več milijonov Indijancev; opravičila še ni bilo.
Še zlasti kruti so bili Španci.
Orionstar
# 08.11.2018 ob 19:05
Kaviar socialist, wannabe liberalec s svojo politično kolegico Telfordovo, globalno na nivoju 2. kolena in tihi podpornik teh prostozidarjev & oligarhov.
odprtizvezek
# 08.11.2018 ob 19:08
Dajmo se mi tudi opraviciti za nekaj kar se je zgodilo za casa rimskega imperija.
Sklonjen
# 08.11.2018 ob 19:13
Trudeau se je opravičil, ker Kanada leta 1939 ni sprejela judovskih beguncev

Blefer!
Monopattern
# 08.11.2018 ob 19:08
Samo upam, da se bo enako opravičil staroselcem, ki so jih njegovi rojaki pobili ob naseljevanju Kanade. Pa se usmeril na politiko leta 2018 in ne 1939.
lenins_elephant
# 08.11.2018 ob 19:33
Blefer alla Macron. Oba kopirata Blaira.
Rancher
# 08.11.2018 ob 20:22
Krasno in dobra ideja...Slo naj zavrne vse begunce, brez izjeme, in naj se jim potem nekdo čez cca.80 let opraviči...res dobra ideja...:-)
tristokosmatih
# 08.11.2018 ob 19:08
Vodja kanadske organizacije Center za Izrael in judovske zadeve Shimon Koffler je Trudeaujevo "zgodovinsko opravičilo" pozdravil, pohvalil pa je tudi zavezo premierja o razširitvi varnostnih ukrepov za judovske institucije.

Teli naj se z Izraelom ukvarjajo v Izraelu. V Kanadi nimajo kaj iskati. Za to so veleposlaništva. Takšni "centri" so preveč "prijazni" lokalnim politikom.

Kot bi dejal Will Rogers:
We have the best politicians money can buy
cairns
# 08.11.2018 ob 20:51
Trudeau se je opravičil, ker Kanada leta 1939 ni sprejela judovskih beguncev

Še večja sramota pa je bila po končani WW2, ker preživelih Židov ni hotela nobena država. Še več. VB jih je zaprla v taborišča na Cipru.
Največ pomoči pa so Židi dobili ravno od Jugoslavije. Iz Bakra so odpluli proti Izraelu.
clutch00
# 08.11.2018 ob 19:17
Nikolaj, kaj pa indijanci k so pobijal indijance, a so se tisti indijanci opravicl ta drugim indijancem?
PLO
# 08.11.2018 ob 19:09
nacisti so pobijali vse revne jude oz tiste, ki niso imeli ashkenazi korenin, da ne bi preplavili za po drugi svetovni vojni načrtovanega izraela...po zadnjih raziskavah je imela tudi hitlerjeva ljubica eva braun (tako kot marsikateri nacist) ashkenazi prednike...holokaust pomeni sledeče: "A holocaust is a religious animal sacrifice that is completely consumed by fire. The word derives from the Ancient Greek holokaustos (ὁλόκαυστος from ὅλος "whole" and καυστός "burnt", with rough breathing), which is used solely for one of the major forms of sacrifice."
oleander_in_pes
# 08.11.2018 ob 20:42
Hvalevredne izjave na eni strani - z druge pa uničevanje naravnih virov staroselcem, vztrajanje
pri projektih, ki so okoljsko škodljivi (npr. ameriška firma je opustila naftovodni projekt, češ da se ne izplača, on pa je ponudil, da bi ga država odkupila na stroške davkoplačevalcev, samo da bi Murčani ostali in delali). A je samo meni čudno, da morajo prebivalci na sodišča, da tam razveljavijo kar Trudeau podpiše?
Ocelot
# 08.11.2018 ob 20:29
Zapisujete same kritike za to dejanje in Trudeaua obkladate z žaljivkami. Pozivam vas, da poveste, kaj je slabega Trudeau storil s tem opravičilom Judom. Sam verjamem, da zatiranim narodom, ki so trpeli zaradi (ne)dejanj določene države v preteklosti, takšna opravičila pomenijo veliko. In to, se je opravičil tako staroselcem, Inuitom in judom, je pohvalno. A le začetek.

Takšna opravičila, a še mnogo, mnogo več, so potrebna še od številnih držav, zasti Španije, ki je praktično zredirala vso latinsko Ameriko, Velike Britanije, Francije, Portugalske, Nizozemske, Belgije (Kongo je izgubil pol prebivalstva v času njihove nadvlade) itd.itd. A do tega žal ne bo prišlo. Države se bojijo tudi potencialnih reparacij.
brain2k
# 08.11.2018 ob 20:15
Me zanima, ce se bo naslednji kanadski predsednik opravicil Kanadcanom za vso skodo, ki jo je aktualni kanadski predsednik (princeska) povzrocil Kanadcanom. Pa ne govorim o tem opravicilu judom...
lemur
# 08.11.2018 ob 20:06
nacisti so pobijali vse revne jude oz tiste, ki niso imeli ashkenazi korenin, da ne bi preplavili za po drugi svetovni vojni načrtovanega izraela

Torej: vso nagrabljeno nacistično bogastvo je prišlo od revnih Judov. Brihtno. Večinsko so torej pobijali Sefarde, ki jih na vzhodu Evropu skorajda ni bilo. Mhm. O Izraelu pa... Eh.

Kar se tiče izraza holokavst: zato Judje uporabljajo izraz "shoah".
pejtevennazrak
# 08.11.2018 ob 19:46
Meh, važno da imajo kitajski Vancouver.
pink panther
# 08.11.2018 ob 19:32
zdaj im to pa res pomaga po 80 letih
Amur
# 09.11.2018 ob 08:39
Hrast,pravi si se oglasil glede sovrastva...
Rozmarin
# 08.11.2018 ob 21:34
Ali se bo čez 80 let takratni premier opravičil vsem državljanom Kanade, ker jim je Trudeau uničil državo?

GoodFella
# 08.11.2018 ob 21:26
Ob vsem tem kanadskem moraliziranju me je presenetilo, kako po drugi strani še vedno uničujejo naravo v Alberti s frackingom, nekaj takega, kar bi radi Angleži eksperimentirali v Prekmurju.
Jon Sneg
# 08.11.2018 ob 21:17
Še večja sramota pa je bila po končani WW2, ker preživelih Židov ni hotela nobena država. Še več. VB jih je zaprla v taborišča na Cipru.
Največ pomoči pa so Židi dobili ravno od Jugoslavije. Iz Bakra so odpluli proti Izraelu.


Jugoslavija je leta 1948 omogočila na svojih letališčih oskrbo vojnih letal (gorivo, servis), ki jih je na novo ustanovljena židovska država Izrael kupila na skrivaj od Češkoslovaške. Letala so poletela iz Češkoslovaških letališč brez jasnih oznak, Jugoslavija pa je dovolila prelet preko svojega zračnega prostora, hkrati pa je dovolila tem letalom pristanek na nekaterih vojaških letališčih.
PLO
# 08.11.2018 ob 21:05
lemur

"Torej: vso nagrabljeno nacistično bogastvo je prišlo od revnih Judov. Brihtno."

nacisti so večino nagrabljenega bogastva dobili iz centralnih bank držav, ki so jih zasedli ter iz nakradenih umetnin...nekaj pa tudi iz zlatih zob in ostalih zadev (tako uspešno so ponaredili angleški funt, da so še angleži težko ločevali fejke od pravih itd)

"Večinsko so torej pobijali Sefarde, ki jih na vzhodu Evropu skorajda ni bilo. Mhm. "

kateri judje so živeli na poljskem in v rusiji?

"O Izraelu pa... Eh."

kdaj slišal za balfourjevo deklaracijo?

"Kar se tiče izraza holokavst: zato Judje uporabljajo izraz "shoah""

zakaj imajo judje muzeje holokausta, če ne uporabljajo tega izraza? poleg tega je ta beseda izredno žaljiva in poniževalna saj pomeni žrtvovanje živali
zamudnik
# 09.11.2018 ob 00:41
Tipično, ko si odvisnik od občutka, da te vsi hvalijo, se, ko pogrneš v realni sedanjosti, vržeš v opravičevanje za karkoli, kar si morda kdaj storil in kar so morda kdaj storili tvoji predniki. Ta je, izgleda, na opravičevalni turneji. Občutek lastne pomembnosti mu je najbrž krepko padel.
Samo psihologa se grem. Nasilja nad Judi seveda niti pod razno ne odobravam.
Grof_von_Baron
# 08.11.2018 ob 22:44
Opravičuje se zato, ker misli sprejeti kakšen milijon ali sto "beguncev" iz Afrike in Bližnjega Vzhoda, ki jih bo izenačil s tistimi, ki so bežali pred holokavstom. To bo potem začil s kakim sloganom "nikoli več se ne sme ponoviti", ipd..
presenečen
# 08.11.2018 ob 20:04
Judje so naši starejši bratje, kot je dejal papež Frančišek. Tudi jaz jih zelo cenim. Imajo izreden spomin in tradicijo. Opravičila in kesanja so potrebna s strani vseh. Škoda pa, ker včasih nočejo odpustiti.
nikhrast
# 09.11.2018 ob 02:48
Pa kaj je narobe če se opraviči, jasno je da so naši predniki bili homofobi, ksenofobi, mizoginisti..., no, po komentarjih pa vidim da nekateri smatrajo še zdaj sovraštvo do drugih normalno.
ism
# 08.11.2018 ob 21:30
Najbolj so zradirali Indijance v ZDA, kjer jih je ostalo samo še zanemarljivo število. Španci pa so se mešali z Indijanci, tako da je večinsko belsko prebivalstvo samo v Argentini in Urugvaju.
Amur
# 08.11.2018 ob 20:51
Saj so jih sprejemeli,ampak sam tiste z denarjem...
kapljač
# 08.11.2018 ob 20:40
Opravičilo je brezpredmetno.. Popravit zadevo v naravi, je bolje!
Frikenstein
# 09.11.2018 ob 10:49
jaz ne vem kaj je s tem Trudeaujem?? a se to on opravičuje kao v svojem imenu al imenu vseh 5 milijonov kanadčanov? pa on pozna mnjenje slehernega kanadčana da se opravičuje tudi v njihovem imenu? ph....politiki.
m72
# 09.11.2018 ob 08:57
"Ne samo Kanada, tudi ZDA in Anglija sta skozi celo vojno kategorično zavračali večino judov, ki so bežali pred nacisti. Izjema so bili samo bogataši."

Tudi Švicarji, recimo. Brez problema pa so sprejeli njihov denar in dragocenosti, ki so jih begunci poslali vnaprej.
GORILA
# 09.11.2018 ob 08:54
@odprtizvezek
Dajmo se mi tudi opraviciti za nekaj kar se je zgodilo za casa rimskega imperija.

...neke mračne sile v Sloveniji zahtevajo nekakšna opravilčila za dejanja iz čisto istega obdobja, ko se je dogajalo to z židi v Kanadi...
Nikolaj
# 09.11.2018 ob 08:45
Klutch00
Nikolaj, kaj pa indijanci k so pobijal indijance, a so se tisti indijanci opravicl ta drugim indijancem?


Klutch, kaj pa Slovenci, ki so pobijali Slovence, a so se tisti Slovenci opravičili drugim Slovencem ?
caott
# 08.11.2018 ob 23:31
Joke od predsedika vlade. Harper ni bil ne vem kaj ampak tale je pa krneki.
cairns
# 08.11.2018 ob 22:46
Jon Sneg
Jugoslavija je leta 1948 omogočila na svojih letališčih oskrbo vojnih letal (gorivo, servis), ki jih je na novo ustanovljena židovska država Izrael kupila na skrivaj od Češkoslovaške.

Rezultat prijateljstva med židovskim obveščevalcem Shaike Danom in pripadnikom UDV Edom Brajnikom. Jugoslovanka UDV (uprava državne varnosti) je rešila zelo veliko Židov, za kar nam je Izrael še danes hvaležen.
fafaron
# 08.11.2018 ob 21:33
Koliko muslimanskim (in drugim) beguncem se bo koliko držav (morda skoraj vse) opravičevalo leta 2098?
esspero
# 08.11.2018 ob 21:29
Še dobro zanje da so že vsi mrtvi.Ne vem komu se sploh opravičujejo.......
raknac navi
# 08.11.2018 ob 20:20
Ja kaj so riniki tako dalec a ne domoljubi... prva sosednja drzava pa to...
Bivši uporabnik
# 08.11.2018 ob 19:49
No, zaj je pa vse uredu. Je s tem opravicilom use popravljeni.
Bakatigauturi
# 08.11.2018 ob 20:07
pink poppy
sem prebral,preden so te zbrisali,paq.
nikakor se ne strinjam,pa kakorkoli vsi smo ljudje
Kazalo