Jeff Sessions je preiskavo domnevnega vpletanja Rusije v predsedniške volitve 2016 prepustil svojemu namestniku Rodu Rosensteinu, v javnih nastopih pa je že večkrat zavrnil Trumpove kritike.
Jeff Sessions je preiskavo domnevnega vpletanja Rusije v predsedniške volitve 2016 prepustil svojemu namestniku Rodu Rosensteinu, v javnih nastopih pa je že večkrat zavrnil Trumpove kritike. "Dokler sem državni tožilec, ukrepi pravosodnega ministrstva ne bodo pod vplivom političnih obravnav." Foto: Reuters
Donald Trump
Vprašanje odstavitve pravosodnega ministra je politično kočljivo za Donalda Trumpa, saj mu v tem primeru nasprotniki napovedujejo obtožbo oviranja pravosodnega postopka, sočasno ob tem glede Sessionsa ni enotna niti republikanska stranka. Foto: Reuters

V intervjuju za Hill.TV je Trump obnovil svojo kritiko Sessionsove odločitve, da se umakne in se ne vpleta v preiskavo o domnevnem vpletanju Rusije v predsedniške volitve leta 2016, na katerih je slavil ravno Trump. Spor je nenavaden, ker je ravno Jeff Sessions februarja 2016 postal sploh prvi republikanski senator, ki je javno podprl Trumpovo predsedniško kandidaturo in je med kampanjo velja za tesnega sodelavca.

Ali ga bo zamenjal? Bomo videli.
"Nimam generalnega tožilca, kar je zelo žalostno,"
je bil neposreden Trump, ki je priznal, da je izredno razočaran, ker se je Sessions izvzvel iz ruske preiskave, ki dviga obilo prahu že vse od njegove kar presenetljive zmage 6. novembra 2016. Na vprašanje, ali razmišlja o zamenjavi generalnega tožilca, je predsednik odvrnil: "Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Veliko ljudi me je prosilo, da naj naredim to."

Možnost odpustitve Sessionsa že več mesecev vznemirja Washington, pri čemer so republikanci v senatu in kongresu močno razdeljeni, kar je tudi glavni razlog, da končne odločitve kljub enoletnemu javnemu sporu še vedno ni. Trump je v intervjuju kritiziral Sessionsa tudi zaradi neodločnosti glede vprašanj o priseljevanju.

Sessions ni ustavil lova na čarovnice
Ob imenovanju nove administracije je bil Sessions za nagrado imenovan na prestižno mesto državnega tožilca ZDA oz. pravosodnega ministrstva. A zelo hitro je odnos razpadel, saj je po imenovanju Sessions priznal, da se je med volilno kampanjo sestal z veleposlanikom Rusije, pri čemer je zatrdil, da je šlo za srečanje v okviru senatorskih zadolžitev. Vseeno se je zaradi tega odločil, da se ne bo vpletal in imel neposrednega vpogleda v preiskavo o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške volitve.

Nedolgo zatem je Trump v intervjuju za NY Times prvič kritiziral Sessionsa, ki ga nikoli ne bi imenoval za generalnega tožilca, če bi vedel, da se bo izzvzel iz sporne preiskave, ki jo 45. predsednik ZDA dojema kot "lov na čarovnice". V zadnjem letu je Trump zlasti prek tvitov večkrat napadel Sessionsa, ki ga je letos poleti odkrito pozval, da naj ustavi rusko preiskavo, ki se je razrasla v velik notranjepolitični problem. Ravno zaradi prihajajočih novembrskih volitev je vprašanje nadaljnjega dela Sessionsa na mestu generalnega tožilca še bolj izpostavljeno.