Trije udeleženci programa
Trije udeleženci programa "Daca" Mario, Melanie in Luis v Los Angelesu spremljajo nastop pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, ki je napovedal ukinitev programa. Foto: Reuters
Jeff Sessions
Ameriški minister za pravosodje Jeff Sessions je dejal, da ZDA ne morejo sprejeti vseh priseljencev. Foto: Reuters

Trump je dal kongresu pol leta za pripravo nove zakonodaje, v tem času pa ne bodo izgnali ljudi, ki so udeleženci tega programa. "Ne moremo sprejeti vsakega, ki želi priti sem, tako preprosto je," je ob tem, ko je sporočil, da bodo program ukinili, povedal ameriški minister za pravosodje Jeff Sessions. Poudaril je, da je Trumpov predhodnik Barack Obama leta 2012 ob sprejetju tega zakona obšel kongres, to odločitev pa je označil za "enostransko dejanje".

Postaviti meje za število prebežnikov
"Narod mora postaviti meje, koliko prebežnikov bo vsako leto sprejel v državo,"
je dejal Sessions. Povedal je še, da je ta ukrep privedel do vala otrok brez spremstva v ZDA, številni Američani pa so tako ostali brez dela. Z današnjim dnem so tako pristojne službe prenehale obravnavati nove prošnje. Poleg tega do 5. marca 2018 ne bodo izgnali tistih, ki so udeleženci tega programa. Tisti z veljavnimi dovoljenji bodo lahko v ZDA ostali tudi do leta 2019.

Trump: Moj namen ni kaznovati otroke
Predsednik Trump pa je po poročanju BBC-ja v izjavi za javnost zapisal, da "njegov namen ni kaznovati otroke, od katerih je večina zdaj že odraslih, zaradi dejanj njihovih staršev. A moramo si priznati, da smo narod priložnosti tudi zato, ker smo narod zakonov".

Program ščitil 800.000 t. i. sanjačev
Do marca prihodnje leto ima ameriški kongres čas, da pripravi novo zakonodajo. Kompromis v kongresu o temi, ki Washington deli že več let, bo težko doseči. Ukinitvi med drugim nasprotujejo tudi republikanci in številni podjetniki iz Silicijeve doline. Program Daca ščiti kakih 800.000 t. i. sanjačev – neregistriranih priseljencev, ki so v ZDA prišli kot otroci oziroma pred 16. letom starosti - pred deportacijo ter jim omogoča, da na podlagi obnovljivih dvoletnih dovoljenj delajo ali študirajo v ZDA.

Trump uresničil predvolilno "obljubo"
Trump je ukinitev programa Daca napovedal že med predvolilno kampanjo, pozneje pa je program postal del razprave o financiranju izgradnje zidu na meji z Mehiko – ene glavnih Trumpovih predvolilnih obljub. Nekateri kongresniki naj bi predlagali, da se Daca ohrani v zameno za kongresno odobritev sredstev za gradnjo zidu.

Mehika obžaluje ukinitev programa
Mehika se je že odzvala na Trumpovo odločitev o ukinitvi programa Daca in jo obsodila. Izrazila je globoko zaskrbljenost zaradi negotovosti, s katero se soočajo ljudje, ki jih bo prizadela odločitev predsednika ZDA. "Mehiška vlada globoko obžaluje ukinitev. Naša država ne more prezreti dejstva, da bo današnja odločitev prizadela na tisoče mladih ljudi, ki so se rodili v Mehiki," je v sporočilu za javnost zapisalo mehiško zunanje ministrstvo.