Arpaio je redno nastopal že na Trumpovih predvolilnih zborovanjih, newyorškega nepremičninskega mogotca pa je rad označeval za
Arpaio je redno nastopal že na Trumpovih predvolilnih zborovanjih, newyorškega nepremičninskega mogotca pa je rad označeval za "kandidata zakona in reda". Foto: Reuters
Arpaio je kar 23 let zasedal stolček šerifa Maricope. Ali se bo za mesto spet potegoval, se za zdaj še ni izrekel. Foto: Reuters
V Phoenixu se je ob razglasitvi pomilostitve zbralo več mirnih protestnikov. Foto: Reuters
V Arizoni je delež prebivalstva hispanskega rodu med najvišjimi v ZDA - 30-odstotni. Foto: Reuters
Sebastian Gorka
Belo hišo je zapustil tudi namestnik Trumpovega svetovalca za državno varnost Sebastian Gorka, ki se ga povezuje s skrajno desnico. Foto: Reuters

"Z veseljem vam sporočam, da sem pravkar pomilostil 85-letnega ameriškega domoljuba, šerifa Joeja Arpaia. Poskrbel je za varnost v Arizoni!" je tvitnil predsednik med tviti o orkanu Harvey, ki preti Teksasu.

Spornega šerifa arizonskega okrožja Maricopa, kamor spada tudi prestolnica Phoenix, so spoznali za krivega julija letos, potem ko je kljuboval sodnemu nalogu, naj preneha izvajati prometne patrulje, ki so si za tarče jemale priseljence. Kazen bi mu morali izreči oktobra.

Arpaio, ki je s Trumpom redno nastopal že lani med njegovimi predvolilnimi zborovanji in je bil eden prvih podpornikov "kandidata zakona in reda", kot je označil Trumpa, se je predsedniku zahvalil in dejal, da je bila njegova obsodba "politični lov na čarovnice, ki so ga izvajali ostanki Obamovega pravosodnega ministrstva".

"Hvala ... ker ste videli mojo obsodbo tako, kot res je," je tvitnil Arpaio. "Nikamor ne odhajam," je še dodal, ni pa povedal, ali se bo spet potegoval za šerifski stolček.

Trump transseksualcem prepovedal služenje v vojski
Trumpov produktivni dan podpisovanja predsedniških odlokov se je nadaljeval z že napovedanim podpisom okrožnice, s katero je znova uvedel prepoved služenja transseksualcev v vojski. Prepoved je bila razveljavljena pod Trumpovim predhodnikom Barackom Obamo.
Je pa Trump odločitev, kaj se bo zgodilo s transseksualci, ki že služijo v vojski, prepustil obrambnemu ministru Jamesu Mattisu. Aktivisti so že napovedali izpodbijanje odloka, katerega napoved je bilo popolno presenečenje tudi za vojaški vrh.


"Najstrožji ameriški šerif"

Trump je pogosto hvalil šerifa, znanega po svojih spornih, strogih stališčih do priseljevanja. "Arpaievo življenje in kariera, ki se je začela pri 18 letih, ko je bil vpoklican v vojsko po izbruhu korejske vojne, sta zgled nesebične javne službe," je dejal Trump ob napovedi pomilostitve.

"V vsej svoji karieri šerifa je Arpaio nadaljeval svoje življenjsko delo varovanja javnosti pred kriminalom in nezakonitim priseljevanjem. Šerif Joe Arpaio je zdaj star 85 let in po več kot 50 letih občudovanja vrednega služenja našemu narodu je zaslužen kandidat za predsedniško pomilostitev."

V Massachusettsu rojeni Arpaio je služil v vojski, preden je postal policist in naglo zaslovel s svojimi protipriseljenskimi stališči in agresivnimi taktikami. Zapornike je silil nositi rožnato spodnje perilo in staromodne črno-bele črtaste zaporniške kombinezone. V najhujši arizonski vročini jih je silil na sonce, ob tem pa je spet uvedel skupinsko priklenjanje z verigami in osumljence zadrževal v šotorrišču, ki ga je sam imenoval koncentracijsko taborišče. Pazniki so se nad zaporniki izživljali, raven samomorov v teh Arpaiovih kompleksih pa je bila ogromna.

Še sam se je rad označeval za "najstrožjega ameriškega šerifa", širši ameriški javnosti pa je postal znan zaradi svojega pregona neprijavljenih priseljencev v latinskoameriških skupnostih in aretacij Arizoncev zgolj na podlagi barve njihove kože. Arizona ima sicer s 30 odstotki eno največjih hispanskih skupnosti v ZDA.

Hude kritike
Šerifa, ki je svoj položaj zasedal med letoma 1993 in 2016, so zato že leta skupine za varstvo človekovih pravic ostro kritizirale, večkrat so ga tožili, obtožen pa je bil najrazličnejših prekrškov, od zlorabe položaja in sredstev do nezakonitega uveljavljanja zakonov in nepreiskovanja spolnih zločinov.

Zaradi pritožb rasnega profiliranja je bil njegov urad pod nadzorom zveznega sodnega opazovalca, pravosodno ministrstvo pa je ugotovilo, da se je pod Arpaiem v Maricopi izvajalo najhujše rasno profiliranje v zgodovini ZDA, zato so proti njemu vložili tožbo zaradi nezakonitega diskriminatornega vedenja.

Leta 2011 mu je sodišče izdalo nalog, naj preneha pridrževati priseljence, na katere se je spravljal brez utemeljenega razloga ali dokazov. Ker je nalogu navkljub početje nadaljeval z argumentom domoljubja in krilatico "cilj opravičuje sredstva", je bil prejšnji mesec obsojen, pretila pa mu je do polletna zaporna kazen.

Ob pomilostitvi se je v Phoenixu zbralo več protestnikov pretežno hispanskega rodu, ki so s transparenti "Rasizem ne more biti pomiloščen" izražali nasprotovanje Trumpovi odločitvi. Skupaj z njegovim dvoumnim odzivom na nedavno nasilje neonacistov v Charlottesvillu tako predsednik ZDA najverjetneje ne bo pomiril vse glasnejših kritik, da podpihuje in opogumlja rasiste v državi, na kar so ob pomilostitvi Arpaia z ostrim odzivom opozorili demokrati, nekateri republikanci in skupine za varstvo pravic, ki Trumpa obtožujejo, da želi razdeliti državo.

Belo hišo zapustil tudi Trumpov svetovalec Gorka
Seznamu ljudi, ki so zapustili Belo hišo, se je medtem pridružil Sebastian Gorka, namestnik Trumpovega svetovalca za državno varnost. Ni sicer jasno, ali se je za to odločil sam ali so ga odpustili. Iz Bele hiše so sporočili, da ni odstopil, niso pa niti potrdili, da bi ga odpustil Trump.

Gorkov odhod sledi teden dni po odstavitvi Trumpovega glavnega političnega stratega Steva Bannona. Tako kot on se je po poročanju Reutersa tudi Gorka zapletal v spore s predsednikovim svetovalcem za državno varnost generalom Herbertom McMasterjem, ki je podprl Trumpovo strategijo za Afganistan. Tej je Gorka nasprotoval, kar bi bil po neuradnih informacijah Reutersa lahko razlog za njegov odhod.

Po drugih neuradnih navedbah pa je Gorka odstopil in v odstopni izjavi izrazil razočaranje nad trenutnim stanjem Trumpove administracije. "Rezultat je, da te lahko najbolje in najučinkoviteje podpiram zunaj Bele hiše, gospod predsednik," naj bi zapisal.

Dodal naj bi, da so bili v preteklih mesecih posamezniki, ki najbolje predstavljajo politiko, ki bo "Ameriko naredila spet veliko", sistematično spodkopani ali odstranjeni. "To je postalo povsem očitno, ko sem prebral tvoj govor glede Afganistana. To, da so tisti, ki so napisali osnutek govor in tega odobrili, izpustili kakršno koli omembo radikalnega islama ali radikalnega islamskega terorizma, dokazuje, da je ključen element tvoje predsedniške kampanje izgubljen," naj bi še zapisal Gorka.

Povezave s skrajno desnico
Gorka je bil večkrat tarča očitkov zaradi povezav s skrajno desnico. Januarja je na Trumpovi inavguracijski slovesnosti nosil odlikovanje madžarske skupine Vitezi Rend, povezane z nacisti. Gorka, sin madžarskih staršev, ki je ameriško državljanstvo dobil šele pred nekaj leti, je članstvo v organizaciji zanikal in dejal, da je odlikovanje od njegovega očeta.

Številni so sicer izražali dvom o Gorkovi dejanski usposobljenosti in znanju na področju boja proti terorizmu.