Protestniki opozarjajo na Trumpov rasizem in kseonofobijo, kljub temu pa Trump niza zmage na strankarskih volitvah in se približuje predsedniški kandidaturi. Foto: EPA
Protestniki opozarjajo na Trumpov rasizem in kseonofobijo, kljub temu pa Trump niza zmage na strankarskih volitvah in se približuje predsedniški kandidaturi. Foto: EPA
false
Ena glavnih Trumpovih "politik" je nasprotovanje priseljencem, predvsem iz Mehike, ki jih je označil za posiljevalce in druge vrste kriminalcev. Foto: EPA
false
Trump je do zdaj osvojil 996 delegatskih glasov in se približuje 1.237 glasovom, kolikor jih potrebuje za osvojitev nominacije za predsedniškega kandidata republikanske stranke. Foto: EPA

Trump, kandidat z največ možnostmi za osvojitev nominacije za predsedniškega kandidata republikanske stranke, je imel v petek na strankarski konvenciji govor, ki pa je bil začasno prestavljen zaradi protesta njegovih nasprotnikov.

Pred hotelom v Burlingamu pri San Franciscu je po poročanju BBC-ja več sto ljudi metalo jajca na policijo, ki je preprečevala dostop do hotela. Protestniki so imeli napise "Brez sovraštva, brez rasizma, brez Trumpa", "Trump je sodobni Hitler", pa tudi mehiške zastave. Trump je moral v hotel vstopiti skozi stranski vhod.

Tudi v četrtek so Trumpa na zborovanju na jugu Kalifornije pričakali protestniki, ki so se spopadli z njegovimi podporniki in policijo. Ta je aretirala 20 ljudi.

Trump poziva strankarske veljake k podpori
Sproščeno pa ni bilo niti v dvorani. Trump je strankarskim veljakom zagrozil, da je bolje, da ga podprejo, sicer bo moral zmagati brez njih.

Kalifornija bo imela 7. junija strankarske volitve, na katerih se bodo za delegatske glasove potegovali Trump in teksaški senator Ted Cruz ter guverner Ohia John Kasich. Trump je glede delegatskih glasov sicer v veliki prednosti. Ima jih 996, medtem ko jih ima Cruz 565, Kasich pa 153.

Druga dva kandidata sicer do nacionalne konvencije stranke konec junija v Clevelandu nimata možnosti zbrati potrebnih 1.237 delegatskih glasov, koliko je potrebno za osvojitev predsedniške nominacije, lahko pa poskusita preprečiti to število doseči Trumpu. To bi namreč odprlo možnost delegatom stranke, da na konvenciji izberejo katerega drugega kandidata.

Cruz izbral Fiorina
Pred volitvami v Kaliforniji, kjer bo razdeljenih 172 delegatskih glasov, bodo pomembne strankarske volitve v zvezni državi Indiana. Tam mora Cruz zmagati, če želi ohraniti upanje, da Trumpu odvzame potrebne delegate za osvojitev predsedniške nominacije. Cruz je sicer že izbral svojo podpredsedniško kandidatko, in sicer Carly Fiorino, ki pa Cruzu sicer ni prinesla dodatne podpore v anketah.

Trumpa je medtem podprl nekdanji svetovni prvak v boksu Mike Tyson, kar je želel izkoristiti tudi Cruz, ki je tako pripomnil, da je bil Tyson obsojen zaradi posilstva in se vprašal, ali je to način, na katerega namerava Trump zbirati ženske glasove.