Ted Cruz in John Kasich sta spoznala, da le skupaj lahko morebiti ogrozita Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Ted Cruz in John Kasich sta spoznala, da le skupaj lahko morebiti ogrozita Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Napovedala sta, da bosta odslej usklajevala svoje strategije, tako da Cruz ne bo več vodil kampanje v Oregonu in Novi Mehiki ter s tem pomagal Kasichu, ta pa se bo Cruzu umaknil s poti v Indiani. Primarne volitve v ameriški zvezni državi Indiana bodo 3. maja, v Oregonu bodo volili 17. maja, v Novi Mehiki pa 7. junija.

"Oba se zavedata, da je najboljši način za zaustavitev Trumpa sodelovanje, a morda je že prepozno," je potezo ocenil spletni medij Politico. Na napoved Cruza in Kasicha se je Trump, ki vodi v bitki za republikansko predsedniško nominacijo, že odzval. Dejal je, da sta njegova protikandidata očitno "popolnoma obupana" in "matematično mrtva", poroča britanski BBC.

Trump vseeno v prepričljivem vodstvu
Namero o sodelovanju sta Cruz in Kasich sporočila v skoraj sočasnih izjavah. V Cruzovem volilnem štabu so dejali, da bi bila Trumpova zmaga na strankarskih volitvah "katastrofa za republikance", saj naj bi zaradi njega stranka nazadovala za generacijo. Prepričani so tudi, da bi izgubil proti demokratskemu kandidatu, ne glede na to, ali bo to Hillary Clinton ali Bernie Sanders. Kasichev štab pa želi, da v Clevelandu na strankarskih volitvah zmaga kandidat, ki bi bil sposoben združevati in novembra tudi dobiti volitve proti demokratom, za kar po njihovih besedah Trump ni primeren.

Trump je prejšnji teden zmagal na strankarskih volitvah v zvezni državi New York, vendar mu do absolutne večine 1.237 delegatskih glasov, ki zagotavlja nominacijo na strankarski konvenciji poleti v Clevelandu, manjka še precej glasov. Trenutno ima Trump zagotovljenih vsaj 846 glasov, Cruz 544, Kasich pa 149. Glede na ankete newyorški milijarder vodi tudi v peterici držav, kjer bodo volitve v torek. To so države Maryland, Rhode Island, Connecticut, Pensilvanija in Delaware.