Donald Trump, ki je zelo blizu republikanski nominaciji za predsednika ZDA, se je zavezal, da bo odstranil
Donald Trump, ki je zelo blizu republikanski nominaciji za predsednika ZDA, se je zavezal, da bo odstranil "rjo z ameriške zunanje politike". Foto: EPA
Ted Cruz in Carly Fiorina
Ted Cruz in Carly Fiorina na predvolilnem shodu v Indianapolisu. Foto: Reuters

Vodilo Trumpa bo načelo "Najprej Amerika" (America First). "Moja zunanja politika bo vedno postavila interese Američanov in njihove varnosti na prvo mesto," je v govoru v hotelu Mayflower v Washingtonu poudaril Trump.

Očitki Obami in Clintonovi
Zunanjo politiko zdajšnjega prvega moža ZDA Baracka Obame je označil kot "popolno katastrofo", predvsem na Bližnjem vzhodu, zato se bo sam trudil, da jo popravi. Poleg Obame je za zgrešeno zunanjo politiko ZDA obtožil še nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton, ki bo verjetno njegova nasprotnica v predsedniški tekmi.

Trump je napovedal, da bodo pod njegovim vodstvom Islamski državi (IS) šteti dnevi: "Ne bom jim povedal, ne kdaj in ne kako." Boj proti skrajnemu islamu mora biti po mnenju Trumpa tudi sicer ključen zunanjepolitični cilj ZDA.

Nova delitev bremen v Natu
S svojimi zavezniki v Natu se bo Trump na novo pogovoril o delitvi obrambnega bremena. Enako velja za ameriške (azijske) zaveznike: "Države, ki jih branimo, morajo plačati pošteno ceno. Če ne, nimamo druge izbire, kot da jih pustimo same."

Poskušal bo ugotoviti, ali so Rusi razumni
Glede odnosov z Rusijo je dejal, da bo skušal iskati skupna stališča, sploh pri boju proti islamskemu ekstremizmu. "Nekateri pravijo, da Rusi ne znajo biti razumni. Skušal bom ugotoviti, ali to res drži." Trudil se bo tudi za izboljšanje odnosov s Kitajsko, na katero bo ekonomsko pritisnil, da obrzda Severno Korejo in njene jedrske ambicije.

Govor bral s telepromterja
Trump je svoj govor prebral s telepromterja, česar do zdaj še ni storil, pač pa se je redno norčeval iz Obame in drugih, ki svoje govore podajajo na ta način. Očitno je tokrat želel narediti boljši vtis na republikanske volivce.

Trump bo v prihodnjih dneh na podoben način predstavil tudi svojo trgovinsko in gospodarsko politiko.

Cruz za podpredsednico izbral Fiorino
Medtem pa je ameriški zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz, ki izgublja boj za republikansko nominacijo s Trumpom, za podpredsedniško kandidatko izbral Carly Fiorino, nekdanjo direktorico Hewlett-Packarda. Edina ženska med številnimi republikanskimi predsedniškimi kandidati se je od tekme poslovila februarja letos, marca pa je podprla kandidaturo Cruza, o katerem je sicer prej govorila, da je tipičen politik, ki govori eno, misli pa drugo. Američanom je v spominu ostalo njeno kritiziranje Trumpa na enem od televizijskih soočenj kandidatov zaradi njegovih žaljivih izjav o ženskah. Trump je Cruzovo potezo označil za potezo obupanca, saj po njegovem mnenju nima možnosti za zmago.