Povod za proteste je bilo uničenja parka Gezi v Carigradu, po ostrem posredovanju policije pa so se ljudje hitro začeli zbirati na trgih in ulicah. Prepričani so, da Erdoganova vlada državo vodi v vse večji islamizem in radikalizem ter da je oblast postala preveč avtoritarna. Foto: Reuters
Povod za proteste je bilo uničenja parka Gezi v Carigradu, po ostrem posredovanju policije pa so se ljudje hitro začeli zbirati na trgih in ulicah. Prepričani so, da Erdoganova vlada državo vodi v vse večji islamizem in radikalizem ter da je oblast postala preveč avtoritarna. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan
Premier Edgogan je odšel na štiridnevni obisk v Rabat. Izjavil je, da bodo ob njegovi vrnitvi 'problemi že rešeni'. Foto: Reuters
Protestnikom v Turčiji so se pridružili sindikati

Arinc je izjavil, da vlada spoštuje življenjski slog vseh državljanov. "Največje bogastvo Turčije je raznolikost. Naša vlada spoštuje različne življenjske sloge in je občutljiva za njih," je dejal Arinc. Ob tem se je opravičil vsem, ki so bili med protesti žrtve nasilja, krivdo za izbruh spopadov pa je pripisal solzivcu, ki ga je med protestnike izstrelila policija.

Protestnikom so se sicer pridružili delavci v turškem javnem sektorju, ki so se odločili za dvodnevno stavko, s katero želijo podpreti protivladne proteste, ki so se razmahnili v več mestih po državi. Protesti so se začeli iz okoljskih razlogov, saj je peščica Carigrajčanov protestirala proti uničenju parka Gezi v bližini velikega trga Taksim, saj želijo oblasti na tem mestu obnoviti vojašnico in verjetno v njej postaviti nakupovalno središče.

Levičarska konfederacija sindikatov Kesk, ki predstavlja okoli 240.000 zaposlenih, je vlado obtožila, da izvaja "državno nasilje". "Državno nasilje, s katerim so se spravili na popolnoma miroljubne proteste, se nadaljuje do te mere, da že ogroža življenja in varnost državljanov," so zapisali, hkrati pa je konfederacija, ki predstavlja 11 zvez, vlado premierja Recepa Tayyipa Erdogana obtožila spodkopavanja demokracije.

Stavka, ki bo potekala v torek in sredo, bo prizadela izobraževalne ustanove in javne urade.

Protesti vzeli drugo življenje
Medtem se protesti, ki jih spremljajo spopadi s policijo, nadaljujejo v več turških mestih. V južnem mestu Antakya je umrl 22-letni Abdulah Comert, kar je druga potrjena smrtna žrtev protestov. Predtem je v Carigradu umrl 20-letni Mehmet Ayvalitas, ki ga je med protesti povozil avtomobil.

Opravičilo žrtvam nasilja
V Carigradu so imeli že četrti nemirni dan in tudi noč, vse bolj vroče pa je tudi v prestolnici Ankara. V Carigradu se je v ponedeljek več tisoč ljudi znova zbralo na osrednjem prizorišču protestov, trgu Taksim, množica pa je ob vihranju zastav in transparentov vzklikala "Tayyip, odstopi!" Policija je znova uporabila solzivec in vodni top, da je v predelu Bešiktaš protestnike pregnala izpred Erdoganove pisarne. Večstoglava množica je že ponoči prišla tudi na ulice Ankare, a se je razbežala po uporabi vodnega topa.

Erdogan: To ni "turška pomlad"
Premier Erdogan je medtem odpotoval v Maroko in vztraja, da se razmere v državi izboljšujejo. Zavrnil je vsakršne domneve, da bi se lahko v Turčiji dogajala "turška pomlad", po vzoru arabske pomladi, ki je leta 2011 zajela nekatere islamske države, kot so Egipt, Tunizija in Libija.

Erdogan, ki je na premierskem položaju že 13 let, predtem pa je bil župan Carigrada, je dejal: "Glavna opozicijska stranka CHP je izzvala moje nedolžne državljane. Tisti, ki poročajo o dogajanju in ga označujejo za "turško pomlad", ne poznajo Turčije." Po pristanku v Maroku pa je samozavestno napovedal: "Razmere se umirjajo. Ko sem bom vrnil v domovino, bodo te težave že rešene."

Predsednik države Abdulah Gül pa je ubral bolj spravljivo in miroljubno pot, saj je med pozivi k mirnim protestom tudi poudaril, da ima vsak državljan pravico iti na ulice in povedati, kaj si želi. "Če obstajajo različna mnenja, različni položaji in različni pogledi na neko stvar, potem ni nič bolj naravnega kot to, da smo sposobni prisluhniti tem razlikam," je dejal.

Protestnikom v Turčiji so se pridružili sindikati