Rusko vodstvo se ni zmenilo za priporočila nevladnih organizacij pri pripravi spornega zakona. Foto: EPA
Rusko vodstvo se ni zmenilo za priporočila nevladnih organizacij pri pripravi spornega zakona. Foto: EPA

Vse ruske nevladne organizacije s sedežem v tujini, ki se bodo ukvarjale s politiko ali delovale pod okriljem tujih držav oziroma mednarodnih donatorjev, bodo morale skladno z novim zakonom nositi oznako "tuji agent".

Poleg tega bodo morale pristati na to, da jih bodo ruske oblasti nadzirale strožje, za kršitve pa so zagrožene denarne in zaporne kazni.

Vse organizacije, ki se financirajo iz tujine, bodo morale dvakrat letno oddati poročilo o svojem delovanju.

Izmed štirih strank v spodnjem domu ruskega parlamenta je v prvem branju samo opozicijska Pravična Rusija napovedala, da zakona ne bo podprla. Za zakon je glasovalo 323 poslancev in proti le štirje. Eden se je glasovanja vzdržal. Zakon mora biti potrjen v treh branjih, a to naj bi bila samo formalnost.

Ruske oblasti zatrjujejo, da je namen zakona preprečiti vpliv tujih držav na rusko notranjo politiko in da so si pri pripravi predloga zakona vzele za zgled ameriško zakonodajo o tujih nevladnih organizacijah. Po njihovih besedah zakon zagotavlja večjo preglednost delovanja nevladnih organizacij.

"Vrnitev k Stalinu"
Po drugi strani kritiki zakona opozarjajo, da gre za zatiranje opozicije in vračanje v Stalinove čase, ko je bil vsakdo, ki je bil v stiku s tujci, razglašen za vohuna in tujega agenta. Bojijo se tudi stigmatiziranja sodelavcev tujih nevladnih organizacij.

"To je gnusen in represiven zakon, s katerim želijo ustaviti val množičnih protestov," je dejal opozicijski voditelj Boris Nemcov.

"Zakon ne prepoveduje tujega financiranja, ampak samo poziva k poštenosti. Ko se nekdo predstavi drugim, pove svoje ime. Nevladne organizacije bi prav tako morale povedati, kdo so, ko se predstavijo," je namen zakona opisala poslanka vladajoče Združene Rusije Irina Jarovaja.