Džarablus leži tik ob meji s Turčijo. Foto: Reuters
Džarablus leži tik ob meji s Turčijo. Foto: Reuters
Turčija
Po napadu v Gaziantepu, v katerem je umrlo več kot 50 ljudi, večinoma otrok, je turška vojska napadla položaje tako IS-ja kot sirskih Kurdov na severu Sirije. Foto: Reuters
Ni še znano, kdo je napadel v Gaziantepu

Karkamis leži tik ob meji nasproti sirskega mesta Džarablus, ki je v rokah samooklicane Islamske države in naj bi ga v prihodnjih dneh skušali zavzeti v Turčiji izurjeni sirski uporniki.

Turčija je odločena, da iz pasu na sirski strani meje prežene pripadnike skrajne sunitske skupine, ki jo krivi za samomorilski bombni napad med kurdskim poročnim slavjem v Gaziantepu na jugu države, v katerem je bilo konec tedna ubitih več kot 50 ljudi.

Turčija napadla tudi kurdske sile
Pred ofenzivo sirskih upornikov na Islamsko državo je Turčija na severu Sirije napadla njene položaje, pa tudi položaje kurdske milice YPG.

Turčija je s topništvom in letali napadla IS in YPG v mestih Džarablus in Manbidž. Spomnimo, iz Manbidža in še nekaterih drugih krajev na severu Sirije je koalicija kurdskih in arabskih borcev, katere pomemben del je ravno YPG, avgusta pregnala džihadiste IS-ja. Ankara gleda na YPG kot na podaljšek prepovedane Delavske stranke Kurdistana (PKK), ki jo turška država napada tako na jugovzhodu Turčije kot na severu Iraka. PKK se že od osemdesetih let bojuje za večjo avtonomijo Kurdov znotraj Turčije.

Napade na IS turške sile izvajajo že drugi dan. Zgodaj v torek je turško topništvo izstrelilo še najmanj 40 granat na položaje IS-ja v Džarablusu.

Ofenziva iz Gaziantepa?
V turškem mestu Gaziantep blizu meje s Sirijo naj bi na napad na IS čakalo okoli 1.500 sirskih upornikov s podporo Turčije. V tem mestu je v samomorilskem napadu na poročno slavje umrlo 54 ljudi, večinoma otrok. Oblasti so sprva dejale, da je najverjetneje odgovoren IS, a je premier Binali Yildirim nato dejal, da za zdaj ne morejo z gotovostjo trditi, katera skupina oziroma kdo je za napadom. Ravno napovedana ofenziva na IS iz Gaziantepa je po poročanju BBC-ja morda sprožila samomorilski napad. Medtem je turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu dejal, da bi morali sever Sirije "popolnoma očistiti" IS-ja.

Premier Yildirim je glede napada v Gaziantepu dejal, da identiteta napadalca še ni potrjena. Sprva se je poročalo, da gre za otroka, starega od 12 do 14 let, a je šlo po besedah premierja za "ugibanja" glede na pričanja očividcev. Poteka pa identifikacija žrtev napada. Trinajst žrtev je žensk, poročajo turški mediji. 66 ljudi je še vedno v bolnišnici, 14 od teh je hudo poškodovanih. Časopis Hurriyet je poročal, da je bila bomba podobna tistim, uporabljenim v napadih na prokurdska zborovanja. Kot še poroča BBC, bi se lahko val napadov po Turčiji stopnjeval z vse večjo udeležbo Turčije v sirski vojni.

Ni še znano, kdo je napadel v Gaziantepu