Turčija s premiki vojaških enot grozi Siriji, ki se na
Turčija s premiki vojaških enot grozi Siriji, ki se na "domači fronti" že spopada z vstajo in državljansko vojno. Foto: EPA

O večjih vojaških premikih so najprej poročali iz obmejne province Hatay, nato pa so se začela vrstiti podobna poročila tudi iz drugih obmejnih predelov Turčije. Okrepitve in premestitve so potrdili tudi na turškem generalštabu.

"Lahko potrdim, da so bile vzdolž meje v provinci Hatay nastanjene vojaške enote. Turčija izvaja varnostne ukrepe, potem ko je bilo sestreljeno njeno letalo," je dogajanje na turško-sirski meji potrdil visoki predstavnik turškega vojaškega poveljstva.

V drugih provincah premiki oklepnih enot
Vzdolž meje so Turki namestili večje število protiletalskih topov, iz mest v provinci Hatay pa poročajo tudi o tovornjakih z raketnimi protiletalskimi sistemi, ki se premikajo proti meji. Turški mediji poročajo, da vojska izvaja obsežne premike tudi v drugih dveh obmejnih provincah Gaziantep in Sanliurfa, kjer se premeščajo tudi tankovske in oklepne enote.

Večji premiki so opazni predvsem v okolici vzhodnoturških mest Iskenderun in Diyarbakir, v okolici slednjega so zaradi kurdske gverile in bližine Iraka že običajno nastanjene močne turške enote.

Za Erdogana je Sirija nevarna
Po videnem v Turčiji že špekulirajo, ali se vojska pripravlja na povračilni napad na Sirijo, ki je v petek zaradi kršitve zračnega prostora sestrelila neoborožen večnamenski lovec F-4.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je južni sosedi nedvomno zagrozil, da bo Turčija vsako približevanje sirske vojske proti meji obravnavala kot grožnjo in vojaški cilj. Erdogan, ki že vse od začetka vstaje proti Bašarju Al Asadu podpira in gosti opozicijski Sirski nacionalni svet, je Sirijo opisal kot "jasno in takojšnjo nevarnost".