Nato se je opravičil za napad, kjer so zadeli tank libijskih upornikov in kjer umrlo pet ljudi. Foto: EPA
Nato se je opravičil za napad, kjer so zadeli tank libijskih upornikov in kjer umrlo pet ljudi. Foto: EPA
Libija
Protesti proti Gadafiju v Libiji se nadaljujejo. Foto: EPA

Predlog mirovnega načrta za Libijo je v četrtek na novinarski konferenci predstavil turški premier Recep Tayyip Erdogan. Povedal je, da bi morali v Libiji takoj razglasiti prekinitev spopadov, da bi morale Gadafijeve sile prenehati oblegati mesta in se umakniti, vzpostaviti bi morali koridor za dobrodelno pomoč Libijcem, v državi pa bi morali začeti uvajati demokratične spremembe.

Erdogan je povedal, da so si zamislili, da naj bi osrednjo vlogo pri iskanju rešitve imel posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov za Libijo Abdelilah Al Hatib.

"Vedno bomo na strani bratskega libijskega naroda," je na tiskovni konferenci še povedal premier Erdogan. Turčija je sprva nasprotovala ideji o vojaški akciji v Libiji, zdaj pa sodeluje pri Natovem uveljavljanju prepovedi območja poletov in vodi dobrodelno pomoč za Libijo.

Predlog naj bi sprejeli uporniki in vlada
Tuji mediji poročajo, da se je Libija na turški predlog že pozitivno odzvala. Vodja libijskega nacionalnega sveta Mustafa Abdul Džalil je za televizijo Al Džazira dejal, da so libijski uporniki pripravljeni sprejeti Erdoganov predlog, a le če bo Gadafi s svojo družino zapustil državo. Na Erdoganov predlog se je pozitivno odzval tudi uradni Tripolis, toda podrobnosti odziva niso znane.

O turškem predlogu naj bi prihodnji teden v Katarju razpravljala skupina držav, ki vodi mednarodno posredovanje v Libiji in ki jo sestavljajo evropske države, ZDA, bližnjevzhodni zavezniki in mednarodne organizacije.

Nato se ne bo opravičil za napako
Poveljnik libijskih upornikov Abdelfatah Junis je dopoldan sporočil, da so se Natove sile opravičile za napako, ko so njihova letala po nesreči streljala na tank upornikov, ga uničila, pri tem pa je umrlo pet upornikov. Junis je povedal, da so uporniki Natu sporočili, da premikajo tanke, a so njihove sile enega kljub temu zadele, zato bi od Nata radi pojasnila o dogodku.

Nato je trditve o opravičilu zanikal in dejal, da se ne bodo opravičili, saj do četrtka Natove sile sploh niso vedele, da uporniki uporabljajo tudi tanke. "Naš cilj je zaščititi civiliste," je v sporočilu za javnost zapisal namestnik poveljnika Natovih operacij v Libiji Russell Harding in dodal, da je promet med mestoma Adždabija in Brega zelo gost ter da so oklepna vozila do zdaj uporabljale le Gadafijeve sile. Ob tem je povedal še, da Nato preiskuje podrobnosti incidenta.

Odnosi med Natom in uporniki dobri
BBC poroča, da so uporniki ogorčeni zaradi Natovih napak, pojavljajo pa se tudi ugibanja, ali je to res bila napaka ali je Nato na kakšni skrivni misiji. Junis je ob tem povedal, da so tovrstne napake nesprejemljive in da se ne bi smele ponoviti, vendar pa ostajajo odnosi z zavezniškimi silami dobri. Nato je pozval k boljšemu sodelovanju v prihodnosti.

Eden izmed ameriških generalov Carter Ham je dejal, da so po nekaj tednih posredovanja v Libiji naleteli na prve težave, in priznal, da bodo Gadafija težko premagali s silo. Nato je ob tem sporočil, da je misija zaščititi civiliste izjemno težka.