Turčija se je kot Iran odločila Katarju pomagati. Foto: Reuters
Turčija se je kot Iran odločila Katarju pomagati. Foto: Reuters

Medtem ko so Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn, Egipt in nekaj drugih držav ta mesec s Katarjem pretrgali gospodarske in diplomatske stike zaradi obtožb o podpiranju terorizma in povezav z Iranom, je Doho med drugim podprla Ankara.

Turčija je do zdaj v Katar, kjer so se zaradi blokade pojavile težave z zalogami hrane, poslala že 105 tovornih letal s hrano, a kot je dejal turški gospodarski minister Nihat Zeybekci, to ni vzdržen način dobave pomoči. Zato je Turčija začela pošiljati pomoč z ladjami in po kopnem. Ob hrani bo poslala tudi druge potrebščine.

Prva turška ladja z okoli 4.000 tonami hrane, tudi s sadjem in zelenjavo, je iz zahodne turške pokrajine Izmir izplula v četrtek zjutraj. V Doho naj bi prispela čez približno 10 dni.

Ankara si ob pomoči Katarju želi ohranjati dobre odnose tudi z drugimi zalivskimi državami. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je tako glede na vire v njegovem uradu ponoči po telefonu govoril s savdskim kraljem Salmanom in prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Erdogan in Salman naj bi se srečala na vrhu G20 v Hamburgu naslednji mesec.

Ob hrani tudi vojaki
V Katarju se v skladu s sporazumom med državama iz leta 2014 nahaja tudi turško vojaško oporišče, turški parlament pa je 7. junija hitro sprejel novo zakonodajo, ki omogoča napotitev več vojakov v zalivsko državo. Turški časnik Hurryjet na spletu poroča, da je Turčija zdaj poslala 25 vojakov in pet oklepnih vozil, ki se bodo v Katarju pridružili 88 turškim vojakom.

Sledile naj bi skupne vojaške vaje. Hurryjet še poroča, da bi lahko Turčija v Katar poslala do 1.000 vojakov, tam pa bi lahko namestila tudi svoje zračne sile.