V Aleksandriji, kjer so protestniki napadli tamkajšnje prostore Mursijeve Muslimanske bratovščine, sta bili ubita Egipčan in Američan. Neki egiptovski novinar je bil ubit v nemirih v Port Saidu. Foto: EPA
V Aleksandriji, kjer so protestniki napadli tamkajšnje prostore Mursijeve Muslimanske bratovščine, sta bili ubita Egipčan in Američan. Neki egiptovski novinar je bil ubit v nemirih v Port Saidu. Foto: EPA
V Egiptu narašča napetost

Ameriško zunanje ministrstvo je dovolilo odhod omejenemu številu t. i. nenujnih uslužbencev in njihovim družinskim članom. Ameriške turiste je opozorilo, naj bodo med svojim bivanjem v Egiptu previdni, zaradi nevarnosti "političnih in socialnih nemirov" pa so državljanom potovanja v državo odsvetovali.

"Izogibajte se protestov, večjih zborovanj in določenih delov Kaira"
Velika Britanija in Francija sta se za zdaj odločili za blažja ukrepa: London britanskim državljanom svetuje, naj se izogibajo protestov in drugih velikih zborovanj, Pariz pa francoske državljane poziva, naj čim bolj omejijo svoje gibanje v Egiptu.

Tudi slovensko zunanje ministrstvo na spletni strani opozarja, da pričakuje "več načrtovanih in spontanih demonstracij v večjih mestih po Egiptu, ki lahko prerastejo v nasilne proteste". Zato na MZZ-ju svetujejo "izogibanje protestom, večjim zborovanjem in določenim delom Kaira - kot so trg Tahrir, poslopje državne televizije v predelu Maspiro in predsedniška palača v predelu Heliopolis".
Kot poroča britanski BBC, je glavno letališče v Kairu prenapolnjeno s potniki, ki želijo čim prej zapustiti Egipt. Vsi poleti za Evropo, ZDA in Zalivske države so razprodani.

V nasilju med privrženci in nasprotniki egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, ki so spremljali petkove množične proteste po državi, so bile ubite tri osebe, najmanj 139 je bilo ranjenih.
Žrtev nasilja 21-letni študent
Množični protesti so potekali tudi v prestolnici Kairo, kjer so se nasprotniki Mursija zbrali na trgu Tahrir, njegovi podporniki pa pred glavno mošejo. O novih protestih in nasilju so poročali tudi iz mest v delti Nila, med drugim iz Mansure, kjer so bili od srede ubiti že štirje ljudje.

Kako točno je umrl Američan, še ni povsem jasno. Pristojne oblasti v Egiptu so sporočile, da je bil zaboden v prsi, medtem ko je s telefonom fotografiral proteste. 21-letnega študenta, ki je bil pripravnik v ameriškem kulturnem centru v Aleksandriji, so prepeljali v vojaško bolnišnico, kjer je podlegel poškodbam.

V nedeljo leto dni od zaprisege Mursija
Napetosti v Egiptu naraščajo že nekaj časa, vrhunec pa naj bi dosegle v nedeljo, ko so ob prvi obletnici Mursijeve prisege za položaj predsednika države napovedani veliki protesti.

Nasprotniki zahtevajo njegov odstop, medtem ko podporniki poudarjajo, da je bil predsednik zakonito izvoljen in mora ostati na oblasti.

V Egiptu narašča napetost