Turški premier Ahmet Davutoglu se je v petek v Ankari udeležil pogreba treh vojakov, ki so bili ubiti v bojih s PKK-jem. Foto: Reuters
Turški premier Ahmet Davutoglu se je v petek v Ankari udeležil pogreba treh vojakov, ki so bili ubiti v bojih s PKK-jem. Foto: Reuters
Posledice turškega bombardiranja v gorovju Kandil
Turški minister za gozdove in vodo Veysel Eroglu je pozval k uničenju gozdov v iraškem gorovju Kandil, kjer je nastanjeno vojaško vodstvo PKK-ja. Foto: Reuters

Predsednik iraškega Kurdistana Masud Barzani, ki velja za Erdoganovega zaveznika, je obsodil turško bombardiranje in smrt civilistov, a hkrati tudi zahteval, da se PKK umakne iz iraškega Kurdistana.

Turška ofenziva udarja samo še po Kurdih

Iz vasi Zargali, ki leži v rečni dolini ob vznožju gorovja Kandil, prihajajo posnetki porušenih in gorečih hiš ter zoglenelih trupel. Ob osmih potrjenih mrtvih civilistih je bilo ranjenih še 20 vaščanov, sta bila pa v napadu ubita tudi dva kurdska borca.

Sistematično bombardiranje oporišča PKK-ja
Turčija tako že teden dni noč za nočjo napada položaje PKK-ja oz. njenih vojaških enot HPG na severu Iraka, kjer imajo kurdski borci že dve desetletji vojaška oporišča in kamor so se tudi umaknili po podpisu premirja marca 2013. Znotraj iraškega Kurdistana tako levičarski PKK obvladuje okoli 50 kvadratnih kilometrov redko poseljenega gorovja Kandil, ki je zdaj glavna tarča turških vojaških letal - samo v noči na soboto naj bi na bojni polet poletelo več kot 70 letal.

Medtem ustavljeni napadi na IS
Vodilni opozicijski, sicer republikanski, turški dnevni časopis Hurriyet medtem razkriva, da Turčija dejansko že nekaj dni oz. noči ni napadla položajev Islamske države v Siriji, s čimer se potrjuje, da se na ukaz predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Turčija bojuje samo s Kurdi, ne pa tudi z IS-jem, katerega samomorilski napad na Suruc so uporabili kot povod za začetek bombardiranja. Po poročanju Hurriyeta namreč turške sile zdaj čakajo na prihod ZDA v oporišče Incirlik, nato pa naj bi Turki pomagali pri zračni ofenzivi na IS.

Izredno nasprotujoče številke žrtev
Turški mediji, naklonjeni vladajoči Erdoganovi stranki AKP, poročajo, da je Turčija v napadih doslej ubila okoli 260 pripadnikov PKK-ja, kar pa kurdska stranka zanika, saj redno objavlja portrete mučencev in je priznala le okoli 20 padlih borcev.

Prejšnji teden je Turčija sprožila letalske napade proti PKK-ju v iraškem Kurdistanu in prekinila dveletno premirje, ki je spodbudilo mirovni proces za rešitev kurdskega vprašanja v Turčiji. HPG odgovarja z vrsto napadov na policiste in vojake v Turčiji, pri čemer je bilo ubitih več pripadnikov oborženih sil. Ankara uradne številke svojih žrtev sicer ne razkriva v celoti.

V Siriji Kurdi vseeno nadaljujejo ofenzivo
Oblasti v iraškem Kurdistanu in vlada v Bagdadu so Turčijo pozvale, naj prekine zračne napade na PKK, ki je sicer eden ključnih zaveznikov v boju proti Islamski državi.

V Siriji so medtem PKK-jeve sestrske kurdske enote dokončno očistile neposredno okolico mesta Hasake, kjer zdaj sirski Kurdi nadzorujejo večino mesta. Samo v središču glavnega mesta istoimenske pokrajine so po dogovoru še ostale sile Bašarja Al Asada, ki so pred tremi leti prepustile večino severovzhoda države Kurdom in njihovi glavni stranki PYD (sirska veja PKK-ja).

Hkrati sile YPG/YPJ napadajo ob bregovih Evfrata, kjer si pripravljajo izhodišče za ofenzivo na mesto Jarablus. Omenjeno mesto je zadnji večji mejni prehod, ki Islamski državi ponuja možnost trgovanja in prehoda s Turčijo. Turška vojska je na omenjenem področju sicer napovedala vzpostavitev varnega območja, s katerega naj bi sirski uporniki ob zračni podpori Turčije pregnali Islamsko državo. A v dobrem letu bojevanja z IS-jem so edine omembe vredne uspehe dosegli le Kurdi, in ne raznovrstni sirski uporniki, ki jim je prioriteta boj z Asadovim režimom.

Predsednik iraškega Kurdistana Masud Barzani, ki velja za Erdoganovega zaveznika, je obsodil turško bombardiranje in smrt civilistov, a hkrati tudi zahteval, da se PKK umakne iz iraškega Kurdistana.

Turška ofenziva udarja samo še po Kurdih