Sprva so Turki poročali o prestreženi vojaški komunikacijski opremi, nato pa je premier Erdogan zatrdil, da je bilo na letalu tudi orožje. Foto: EPA
Sprva so Turki poročali o prestreženi vojaški komunikacijski opremi, nato pa je premier Erdogan zatrdil, da je bilo na letalu tudi orožje. Foto: EPA

Več podrobnosti o incidentu, ki je hitro prerastel v diplomatski spor v trikotniku Ankara-Moskva-Damask, je izdal sam turški premier. Recep Tayyip Erdogan je zatrdil, da je letalo na relaciji Moskva-Damask prevažalo rusko orožje, ki je bilo namenjeno sirskemu obrambnemu ministrstvu.

"Potniško letalo ne more prevažati streliva in vojaške opreme. Na žalost je bila takšna oprema na krovu letala," je pojasnil Erdogan ob robu novinarske konference po srečanju s kazahstanskim predsednikom Nursultanom Nazarbajevim.

Lovca prestregla sirski airbus
Sirski airbus A320, ki je bil na poti iz Moskve v Damask, sta v sredo zvečer turška lovca F-16 prisila k pristanku, saj so oblasti sumile, da sta na letalu orožje in strelivo. Po poročanju medijev naj bi bili to sestavni deli rakete oziroma komunikacijska oprema za režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Po zasegu tovora letalo poletelo v Sirijo
Po varnostnem pregledu na letališču v Ankari je smelo letalo s 35 potniki po devetih urah nadaljevati pot. V letalu je bilo 17 ruskih državljanov, med njimi tudi otroci. O zadevi so bili obveščeni ruski diplomati, po mnenju vodje turške diplomacije pa incident ne bi smel vplivati na odnose med Moskvo in Ankaro.

Kot je dejal zunanji minister Ahmed Davutoglu, je bil v letalu nezakonit tovor, ki bi ga bilo treba v skladu s pravili civilnega letalstva prijaviti.

Rusija slabe volje zaradi turške akcije
Odzvala se je tudi uradna Moskva, ki od turških oblasti zahteva pojasnilo. Trdijo, da ruskim diplomatskim uslužbencem niso dovolili stika s sodržavljani. Čez dan so sledile diplomatske akcije: protesti pri veleposlanikih in obtožbe. V Moskvi so tako Ankari očitali, da je z vojaškim prestrezanjem resno ogrozila varnost potnikov.

Prejšnji teden se je na turško-sirski meji zgodilo več incidentov. Potem ko je mina sirske vladne vojske ubila pet civilistov, so turške sile več dni obstreljevale Sirijo. Napetosti med Turčijo in Sirijo vzbujajo negotovost glede zanesljivosti dobave nafte z Bližnjega vzhoda, zato so se cene na azijskem trgu nekoliko zvišale.

V Sirijo leti pretihotapljeno orožje
V Sirijo leti pretihotapljeno orožje