Premier Turčije Davutoglu med morebitnimi krivci za smrtonosni napad omenja tako IS kot PKK, proti katerim izvaja turška vojska napade tako znotraj Turčije kot Iraka. Foto: Reuters
Premier Turčije Davutoglu med morebitnimi krivci za smrtonosni napad omenja tako IS kot PKK, proti katerim izvaja turška vojska napade tako znotraj Turčije kot Iraka. Foto: Reuters
false
V Turčiji pravzaprav poteka vojna. Prizor iz Diyarbakirja, pretežno kurdskega mesta na jugovzhodu Turčije, de facto glavnega mesta turškega Kurdistana. Foto: Reuters
false
Turške oblasti med krivci za napad omenjajo džihadiste IS-ja in Delavsko stranko Kurdistana (PKK), množice protivladnih protestnikov pa verjamejo, da je za napade na Kurde odgovoren predsednik Erdogan. Na transparentih piše "Vemo, kdo je morilec". Foto: Reuters

Davutoglu je še dejal, da so poglobili preiskavo o dvojnem samomorilskem napadu, v katerem je bilo tudi več kot 500 ljudi ranjenih. Turške oblasti so konec tedna v več turških mestih, vse od sredozemskega turističnega mesta Antalya do Adana na jugu države, aretirale več deset ljudi, ki jih sumijo sodelovanja z IS-jem.

Med priprtimi naj bi bila tudi dva človeka, povezana s PKK-jem, ki naj bi bila vnaprej seznanjena z napadom. Informacijo o napadu sta namreč prek družbenega omrežja Twitter objavila devet ur pred sobotnim napadom. "Gre za zanimiv preobrat. Sprašujemo se, kako sta vnaprej vedela," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovani turški uradnik.

Kot poroča BBC, je Davutoglu sprva dejal, da so tako IS kot PKK in nekatere levičarske skupine sposobni izvesti takšen napad, v ponedeljek pa je dejal, da je glavni osumljenec IS. Da bi šlo pri napadu v Ankari za nekakšno sodelovanje med IS-jem in PKK-jem, kar implicira Davutoglu, pa je po poročanju BBC-jevega dopisnika iz Carigrada nenavadno, saj gre za zakleta sovražnika. Kurdi se namreč proti IS-ju borijo tako v Siriji kot v Iraku.

Povezave z napadom v Suruçu
Turški dnevnik Hurriyet sicer poroča, da naj bi turški organi pregona menili, da je bil eden izmed sobotnih napadalcev Yunus Emre Alagoz, brat Abdurrahmana Alagoza, napadalca v julijskem samomorilskem napadu na prokurdske aktiviste v mestu Suruç na meji s Sirijo, v katerem je umrlo 34 ljudi. Takratni napad naj bi izvedel IS.

Drugi napadalec naj bi bil po mnenju turških oblasti Omer Deniz Dundar, ki naj bi bil po letu 2013 dvakrat v Siriji, oba pa naj bi z ločenima avtomobiloma prispela v Ankaro iz mesta Gaziantep na jugovzhodu Turčije, blizu meje s Sirijo, še poroča AFP. Odgovornosti za napad v Ankari ni prevzel še nihče.

Odstavljeni najvišji predstavniki policije
Zaradi najhujšega terorističnega napada v sodobni zgodovini Turčije je bilo odstavljenih nekaj najvišjih predstavnikov policije, poroča AFP. S turškega notranjega ministrstva so sporočili, da so odstavili tri vodilne predstavnike policije, in sicer načelnika policije v Ankari ter mestni vodji obveščevalne službe in javne varnosti. Razlog za njihovo odstavitev so "varnostni spodrsljaji".

Prizorišče napad pred železniško postajo v Ankari je danes obiskal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Skupaj s finskim predsednikom Saulom Niinistom je na kraju eksplozij položil venec.

Kurdi: Kriv je Erdogan
Turčija je na robu državljanske vojne po juliju, ko je propadlo premirje med državo in PKK-jem, ki se od osemdesetih let 20. stoletja bori za sprva neodvisnost, zdaj pa večjo avtonomijo znotraj Turčije. Država se približuje predčasnim parlamentarnim volitvam, ki bodo 1. novembra.

Po junijskih volitvah vladajoči Erdoganovi stranki Pravičnost in razvoj (AKP) ni uspelo sestaviti vlade, nova prokurdska leva stranka Ljudska demokratična stranka (HDP) pa je dosegla zgodovinski uspeh in presegla 10-odstotni parlamentarni prag, s čimer je onemogočila večino za AKP.

Večina žrtev sobotnega napada so bili prav podporniki HDP-ja, ki so se skupaj s sindikalisti zbrali v podporo miru in nasprotovanju vladne politike do PKK-ja. Iz HDP-ja so po napadu sporočili, da so bili prav oni glavna tarča napada. Po podatkih HDP-ja je v napadu umrlo celo 128 ljudi.

Kritiki vlade in predsednika verjamejo, da vlada le izkorišča IS kot grešnega kozla in da so za napad odgovorne oblasti, ki spodbujajo protikurdski nacionalizem.