Al Kaida je z izgubo vojaškega voditelja na Arabskem polotoku doživela velik udarec. Foto: EPA
Al Kaida je z izgubo vojaškega voditelja na Arabskem polotoku doživela velik udarec. Foto: EPA

Poleg enega izmed vodilnih članov teroristične mreže sta umrla še dva moška, so povedale priče napada. Dahab se je pred vodenjem Al Kaide na Arabskem polotoku bojeval v Iraku. Od 28. julija je bilo sicer v približno desetih napadih brezpilotnih letal na vzhodu, jugu in jugovzhodu Jemna ubitih več kot 40 ljudi. Napade naj bi izvedle ZDA, ki imajo edine na tem območju brezpilotna letala.

Nedavno je Jemen sporočil, da je preprečil izvedbo načrta Al Kaide, da napade naftni terminal v Mini al Dabi na obali Arabskega morja. ZDA so zaradi te teroristične grožnje od 4. avgusta dalje začasno zaprle več kot 20 diplomatskih predstavništev na Bližnjem vzhodu in na severu Afrike .

Islamski skrajneži so v Jemnu izkoristili izgubo nadzora jemenske vlade med uporom leta 2011, ki je z oblasti odnesel predsednika Abdulaha Saleha. Zavzeli so obširna območja na jugu države, predvsem v pokrajini Abdžan, ki so jo nadzorovali leto dni.

S teh območij so jih junija lani pregnali, od takrat pa so nenehna tarča ameriških napadov z brezpilotnimi letali. Vendar kljub temu še vedno izvajajo napade na varnostne sile.