MZZ bo z zaprtjem prihodnje leto prihranil pol milijona evrov. Foto: BoBo
MZZ bo z zaprtjem prihodnje leto prihranil pol milijona evrov. Foto: BoBo

Ministrstvo za zunanje zadeve bo z zaprtjem omenjenih predstavništev pri materialnih stroških in pogodbenih obveznostih v letu 2013 prihranilo približno 500.000 evrov. Dodali so, da so lokalno zaposleni dobili odpoved delovnega razmerja, trije diplomati bodo predčasno razporejeni v notranjo službo, ena diplomatka pa bo premeščena na slovensko veleposlaništvo v danski prestolnici Koebenhavn, ki bo od zdaj nerezidenčno pokrivalo Švedsko.

Nerezidenčno pokrivanje Portugalske bo na veleposlaništvu v nizozemskem Haagu. Nerezidenčno pokrivanje Maroka bo prevzelo veleposlaništvo v Parizu, delokrog konzulata v Düsseldorfu pa bo prevzelo veleposlaništvo v Berlinu.

V Nemčiji Slovenija močno prisotna
Vlada pa je sprejela sklep o odprtju konzulata v nemškem mestu Potsdam, ki ga bo vodil častni konzul Mark Cristopher Donfried. Konzularno območje bo obsegalo zvezno deželo Brandenburg. Slovenija ima v Nemčiji poleg veleposlaništva v Berlinu še generalni konzulat v Münchnu in konzulate, ki jih vodijo častni konzuli v Bad Sodnu, Hamburgu in Dresdnu.

Oktobra še dve zaprtji
V okviru varčevalnih ukrepov bo Slovenija 15. oktobra zaprla še veleposlaništvo v Helsinkih na Finskem, 31. oktobra pa v irski prestolnici Dublin. Takrat bo vrata zaprl tudi generalni konzulat v New Yorku.