Prijatelji o Katji pravijo, da je bilo lepo, prikupno dekle, ki se je rado oblačilo po zadnji modi in ni nosilo konservativne muslimanske oprave. Foto:
Prijatelji o Katji pravijo, da je bilo lepo, prikupno dekle, ki se je rado oblačilo po zadnji modi in ni nosilo konservativne muslimanske oprave. Foto:

Srhljivi zločin se je zgodil v avtonomni pokrajini Krim, ki jo sestavlja pretežno muslimansko prebivalstvo (večinoma krimski Tatari), prav njihovo precej zaprto in popačeno dojemanje muslimanske vere pa naj bi povzročilo smrti 19-letnice.
Tamkajšnje oblasti so že prijele trojico, osumljeno brutalnega in brezčutnega uboja, ki dejanja ne obžaluje. Najmlajši med njimi, komaj 16-letni Bihal Gaziev, je celo ponosen na svoje dejanje: "Posmehovala se je svoji veri in si je zaslužila, kar je dobila, zato njene smrti niti najmanj ne obžalujem."
Katjino izmaličeno truplo so našli teden dni po umoru v gozdu ob vasi, v kateri je živela.
Po poročanju britanskega Mirrorja njeni prijatelji pravijo, da je rada nosila modne obleke. Na pokrajinskem lepotnem tekmovanju se je privlačna temnolaska uvrstila na sedmo mesto.
Različne skupine islamske veroizpovedi verjamejo v smrt s kamenjanjem kot kazen, ki se jo izvaja na prešuštnicah. Spet drugi menijo, da ne gre za del islamskih zakonov.

Mednarodne kritike
Lani so v Iranu na smrt s kamenjanjem na ogorčenje mednarodne skupnosti obsodili 43-letno Sakineh Aštiani. Aštianijeva naj bi svojega soproga varala z moškim, ki je nato moža leta 2005 ubil. Novembra so njeno kazen odložili, potem ko so smrt s kamenjanjem vodilni politični in verski predstavniki označili za "barbarsko", "srednjeveško" in "brutalno". A nekdanja predšolska učiteljica ostaja v zaporu.

Po zakonu, ki v Iranu velja od islamske revolucije leta 1979, se umor kaznuje z obešanjem, prešuštvo pa s kamenjanjem. Pri Amnesty International so od leta 1979 našteli 77 primerov kamenjanja, a menijo, da jih je bilo verjetno še več.