Udeležbo na srečanju je sicer odpovedalo najmanj deset predsednikov. Timošenkova pa v zaporu gladovno stavka in sporoča, da oblasti z njo grdo ravnajo. Foto: EPA
Udeležbo na srečanju je sicer odpovedalo najmanj deset predsednikov. Timošenkova pa v zaporu gladovno stavka in sporoča, da oblasti z njo grdo ravnajo. Foto: EPA

Srečanje bi moralo potekati ta teden na Jalti, a so predsedniki Nemčije, Avstrije, Romunije, Češke, Italije, Slovenije in drugi svoj prihod odpovedali. Mednarodna javnost je namreč zaskrbljena zaradi ravnanja ukrajinskih oblasti z nekdanjo predsednico vlade, zdaj voditeljico opozicije, Timošenkovo, ki so jo obsodili na zaporno kazen, v zaporu pa naj bi jo trpinčili.

Novega datuma srečanja še ni
Z ukrajinskega zunanjega ministrstva so sporočili, da "se večje število evropskih voditeljev zaradi različnih razlogov ne more udeležiti srečanja," zato so srečanje preložili. Novega datuma dogodka pa še niso sporočili.

Srečanje bi vodil predsednik Ukrajine Viktor Janukovič. V uradu slovenskega predsednika države Danila Türka so povedali, da se predsednik srečanja ne bi udeležil zaradi številnih obveznosti doma.

Senca visi nad evropskim prvenstvom
Zaradi dogajanja okoli Timošenkove je pod vprašaj postavljen tudi uspeh evropskega nogometnega prvenstva, ki ga kot soorganizatorka pripravlja Ukrajina. Bojkot tekmovanja, ki se bo začelo 8. junija, je že napovedala Evropska komisija.

Timošenkovo so oktobra obsodili na sedem let zapora zaradi zlorabe položaja v času, ko je vodila ukrajinsko vlado. Leta 2004 je bila vidna voditeljica t. i. oranžne revolucije, ki je z zmago na volitvah za en mandat s predsedniškega položaja odstranila Janukoviča.