Sestrelitev letala je najbolj krvav incident od izbruha krize. Foto: Reuters
Sestrelitev letala je najbolj krvav incident od izbruha krize. Foto: Reuters
Razbitine sestreljenega letala
Uporniki so na letalo streljali s težkim orožjem. Foto: Reuters

Gre za največjo hkratno število smrtnih žrtev, odkar je Kijev sprožil vojaško operacijo, s katero skušajo zadušiti uporniška gibanja na vzhodu države, ki ga želijo separatisti priključiti Rusiji.

Letalo vrste iljušin 76, na katerem je bilo devet članov posadke in 40 vojakov ter vojaška oprema, je pristajalo na letališču v mestu Lugansk, ko je nanj začela streljati protiletalska obramba. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sestrelitev označilo za delo teroristov, ki so po njegovih trditvah "cinično in zahrbtno" obstreljevali letalo. Ministrstvo je ob tem izreklo sožalje svojcem umrlih.

Na območju že več tednov potekajo spopadi med ukrajinskimi varnostnimi silami in proruskimi uporniki. Prejšnji teden so uporniki izvedli niz napadov na ukrajinske sile na letališču Lugansk, ki je sicer pod vladnim nadzorom, medtem ko je večina preostalega mesta v rokah upornikov.

"Ukrajina potrebuje mir. Vseeno pa bodo teroristi prejeli ustrezen odgovor," je v odzivu na napad dejal ukrajinski predsednik in napovedal povračilne ukrepe. Po njegovih besedah je treba vpletene v "cinično dejanje terorizma" kaznovati.

Od izbruha krize je na nemirnem vzhodu Ukrajine na obeh straneh umrlo 320 ljudi.

Nato objavil posnetke ruskih tankov
Zaskrbljenost zaradi nadaljevanja nasilja v Ukrajini pa sta danes izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande, ki sta se po telefonu pogovarjala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Poudarila sta, da je nujno čim prej doseči prekinitev ognja in ustvariti pogoje za umiritev razmer, predvsem tako, da se prepreči prehajanje oborožencev in orožja čez rusko-ukrajinsko mejo.

Medtem je zveza Nato objavila satelitske posnetke, ki po trditvah zavezništva porajajo resna vprašanja o vlogi Rusije na vzhodu Ukrajine, saj so na njih ruski tanki v bližini meje z Ukrajino. Ti tanki naj bi nato po zagotovilih oblasti v Kijevu prečkali mejo in se znašli v rokah proruskih upornikov, ki sicer trdijo, da so jih zasegli v skladiščih ukrajinske vojske.

Proruski uporniki sestrelili ukrajinsko letalo
Proruski uporniki sestrelili ukrajinsko letalo